Verhaal

Het duurzame leven van Astrid

Geplaatst op 3 april 2024, 16:19 uur
Illustration

Astrid leidt een duurzaam leven

Astrid woont al sinds 1990 in de Kwartelstraat, in de Vogelenbuurt. Ze is een bewoonster die veel waarde hecht aan haar omgeving en de gemeenschap waarin ze woont. Voor Astrid is duurzaamheid geen trend van de laatste tijd, maar de manier van leven die ze al jarenlang omarmt. Het duurzame leven doet ze graag, ze vindt het lekker, mooi, gezellig en fijn, en doet het met ontzettend veel plezier! 


Duurzaam huis 

Sinds ze in Utrecht woont is ze al bezig met het opknappen en verduurzamen van haar huis. In 1991 besloot ze het dak te isoleren en aan de achterkant van het huis dubbelglas te installeren. Nu, ruim drie decennia later, erkent ze dat er altijd ruimte is voor verbetering. Hoewel het dak nog steeds goed geïsoleerd is, ziet ze dat de technologieën voor dubbelglas aanzienlijk zijn verbeterd en overweegt ze een upgrade. Astrid is voortdurend bezig met het bedenken hoe ze haar huis efficiënter en milieuvriendelijker kan maken. 


Duurzaam leven

Voor Astrid gaat duurzaamheid echter verder dan alleen haar huis. Ze is zich ervan bewust dat elke keuze die ze maakt invloed heeft op het milieu en de natuur. Ze probeert daarom in het dagelijks leven keuzes te maken die direct of indirect een steentje bijdragen aan het milieu, bijvoorbeeld door lekker vegetarisch te eten, afval te scheiden en hergebruik te stimuleren. Haar motivatie vindt ze in haar bezorgdheid over de opwarming van de aarde, een kwestie die haar al sinds de jaren '70 bezighoudt.

Een van de belangrijkste aspecten van het duurzame leven van Astrid is haar tuin, of hoe ze het zelf altijd noemt “mijn milieuvriendelijke oerwoud waar ik heerlijk van geniet!”. Bijna alle tegels die in haar tuin lagen heeft ze eruit gewipt om zo ruimte te maken voor planten en bloemen. Door hommel hotels, bijenhotels, veel groen en vele soorten bloemen te hebben zorgt ze ervoor dat haar tuin een plek is waar veel insecten op af komen, en draagt zo haar steentje bij aan het tegengaan van het uitsterven van insectensoorten. Een gratis tip van Astrid: "Haal alle tegels uit je tuin en maak het zo groen en kleurrijk mogelijk!” Het duurzame en groene leven brengt voor iedereen veel plezier en genot, aldus Astrid. 


In gesprek met Astrid 

Het is duidelijk dat Astrid haar leven graag op een duurzame manier leeft en daar ontzettend van geniet. Ze ziet anderen dit ook graag doen en gunt iedereen dat genot en plezier van duurzaam leven! Als een toegewijde buur en bewoonster van de Vogelenbuurt, wil Astrid haar buren ook inspireren en ondersteunen in het duurzamer leven. Ze staat er daarom voor open om met buren in gesprek te gaan over duurzame stappen, en samen te kijken naar stappen die verder gezet kunnen worden om een duurzamer leven te leiden. 


Help Astrid

Hoewel Astrid al veel doet voor het milieu en al veel heeft gedaan om haar huis te verduurzamen, kan zij ook wat hulp gebruiken. Ze is namelijk op zoek naar een betrouwbare partij die ongeveer 5 zonnepanelen kan plaatsen op haar ‘lastige’ dak. Daarbij is ze ook op zoek naar een betrouwbare klusjesvrouw of man die haar kan helpen met alle middelgrote opknap- en (reparatie)werkzaamheden in huis. Mocht jij de gouden tip hebben? Of heb je andere leuke en duurzame tips wat betreft efficiënter en milieuvriendelijker wonen? Kom dan via de Buurtbel of ons Energiecafé in contact met Astrid.  

Energiecafé
Mocht iemand tips willen krijgen van Astrid om hun leven te verduurzamen, of heeft iemand een tip voor Astrid wat betreft zonnepanelen en/of een klusjesvrouw/man? Kom dan naar ons volgende energiecafé! Daar kunnen alle wijkbewoners terecht met vragen of informatie wat betreft het verduurzamen van je huis.  

Deel dit: