Bericht

Expositie & boek over het Griftpark als vogelparadijs

Geplaatst op 28 maart 2024, 00:00 uur
Illustration

Jaap van der Mei uit de Vogelenbuurt probeerde afgelopen winter het fotograferen van vliegende vogels wat beter onder de knie te krijgen. Zo bracht hij  41 verschillende vogelsoorten in het Griftpark in beeld die zijn vriend Kees van Loenen inspireerde tot teksten. Zo is het boek Vogels Griftpark & Gedachten ontstaan om 25 jaar Griftpark te vieren. En nu ook een expositie in Griftsteede!

Vogels en mensen in het park

Voor Jaap is foto's maken een beetje als jagen, de foto een jachttroffee en het Griftpark een "vogelparadijs". Het gaat erom dat je er op het goeie moment bent, dus je moet er vooral veel zijn en op het juiste moment. Kees is meer een bankjeszitter en kijkt vooral naar mensen. Hij woont hier nu zo'n 10 jaar en ziet met zijn kleinzoon in het Griftpark vooral heel Utrecht voorbij komen: jong, oud, chillen, sportief, somber, blij.... Bij het zien van een foto komt er altijd iets in hem op. Kees: "Door het fotoboek zie ik nu veel meer vogels en dat is hardstikke leuk. Ik associeerde het park niet direct met vogels en nu wel. Ik hoop dat heel veel mensen net even anders om zich heen kijken? En het was vooral super leuk om dit met Jaap te doen, een bijzondere man." 

Dichterbij vogels komen

Voor Jaap was het Griftpark echt een eyeopener, 41 soorten zo om de hoek, had hij niet verwacht. Zijn tip: "Als je om je heen kijkt kun je hier ook de ijsvogel ontdekken!"  Kees: "Ik had het geluk om er op het goede moment bij te zijn, die ene keer dat ik meeliep was het moment dat Jaap de ijsvogel ontdekte en fotografeerde". Jaap: "De crux om de vogelwereld beter te leren kennen is dichterbij komen. Dat kan met een verrekijker of telelens."

Ook vogels spotten in het Griftpark?

Je kunt het boek met alle vogels hier online bekijken. En er ligt een exemplaar van het boek ter inzage bij Griftsteede. Hier is vanaf 15 april ook een fototentoonstelling rond het vogelboek.

Bij Griftsteede is nu de expositie Griftparkvogels & Gedachten te zien. Je kunt hier ook een verrekijker lenen om de vogels uit het boek zelf te ontdekken! 

Hier vind je de vogelspotkaart


Deel dit: