Verhaal

Sjoerd: Een goede buur, beter dan een verre vriend

Geplaatst op 16 januari 2021, 16:01 uur

In 2021 staat de eigen wijk centraal. We werken thuis, gaan niet op reis en mogen thuis slechts twee mensen ontvangen. Onze wereld wordt kleiner zou je denken. Maar is dat wel zo? Onderzoek eens wat je in jouw eigen wijk allemaal kunt doen en wie je kunt ontmoeten.
 
Thuis voelen
Sjoerd Valk kwam in januari 2020 met zijn vriendin in Wittevrouwen wonen. Voor hem is het belangrijk om zich thuis te voelen in de wijk en ook nieuwe mensen te leren kennen. Omdat hardlopen zijn hobby is, sloot hij zich aan bij een hardloopgroep. Zo sloeg hij twee vliegen in één klap. Lekker bewegen en leuke wijkgenoten ontmoeten. Helaas is de groep nu gestopt. Hij besefte dat investeren in je buren en je buurtje belangrijker is dan ooit tevoren.
 
Ontmoet & Wandel bijeenkomsten
Denkend in mogelijkheden bedacht Sjoerd tijdens een wandelingetje samen met Wilma de Buck, die hij kent via de Wijkwijzer Noordoost, een concept om toch nieuwe mensen te ontmoeten en meteen je wijk te ontdekken. Vanaf volgende week starten de Ontmoet & Wandel-bijeenkomsten waarvoor je je nog steeds kunt opgeven. De activiteit bestaat uit twee delen. Eerst is er een Zoom-bijeenkomst waarbij de deelnemers elkaar ontmoeten en elkaar in kleinere groepjes beter leren kennen aan de hand van een aantal vragen over steeds een ander thema. Voor de eerste bijeenkomst is het thema Oud & Nieuw. Daarna maakt de organisatie duo’s die de week erop samen een wandeling gaan maken door de wijk. Doordat deze bijeenkomsten maandelijks plaatsvinden, leer je steeds meer mensen kennen. Ook hopen we op een olievlek effect. Door enthousiaste verhalen van de deelnemers.
 
Mensen zijn het ontmoeten waard
Om het concept eens uit te proberen maakten initiatiefnemer Sjoerd Valk en redacteur van de Wijkwijzer Noordoost Willemijn Bánki een mooie wandeling door de wijk. We ontmoetten elkaar bij de Paardenkathedraal, haalden koffie bij Cornelis en liepen over de Maliebaan en via de Parkstraat en de Monseigneur van de Weteringstraat weer terug. We blijken bijna buren te zijn, maar hadden elkaar nog nooit ontmoet. Dat is best wel gek. We bespraken hoe leuk het zou zijn om meer inspirerende mensen in je omgeving te leren kennen? Door je echt in een ander te verdiepen, kom je vaak tot mooie gesprekken. De één weet bijvoorbeeld veel over de natuur en gaat elk weekend vogels kijken. Een ander verdiept zich in het horeca-aanbod in de wijk of is kunstenaar die net zijn eerste expositie heeft gehad. Er zijn zoveel verschillende mensen die het ontmoeten waard zijn.
 
Maak eens een praatje
Sjoerd geeft aan de wijk Noordoost al aardig te kennen, doordat hij vaak gaat wandelen. Zijn favoriete plek is het kleine witte bruggetje over de Biltse Grift. Op dit kleine riviertje vaart hij in de zomer ook wel eens met een bootje. Wandelen doet hij graag in het Wilhelmina- of Griftpark. Willemijn vertelt dat ze deze zomer samen met haar buurvrouw voor het eerst in de Biltse Grift heeft gezwommen. Het was geweldig om achter de huizen van de F.C. Dondersstraat langs te zwemmen. Ook dat leverde weer onverwachte ontmoetingen met buurtgenoten op. Afgelopen zomer leerde Willemijn sowieso meer mensen in haar straat kennen. Iedereen werkte thuis, zat vaker met een boek of een glas wijn op straat of lag te zonnen in het park. Dat nodigde uit om eens een praatje te maken. Nu we geen niet-noodzakelijke reizen mogen maken en weinig mensen mogen ontvangen, kun je wel zeggen dat het juist nu nog belangrijker is om een goede buur te hebben.
 
Wil je meer informatie?
Meer informatie over de Ontmoet & Wandel 

Meer verhalen vind je hier
 

Illustration
De Biltse Grift
Deel dit:
Afzender
Geplaatst door
Heeft betrekking op project