Verhaal

Marjan, actief bij Averechts

Geplaatst op 2 juni 2024, 00:00 uur
Illustration

Sinds Marjan in de Vogelenbuurt kwam is ze kind aan huis bij Averechts. Toen ze aan het verhuizen was na haar scheiding ontdekte ze het cafe om de hoek en is hier met alle verhuizers naar binnen gegaan. Marjan: "Het past me goed om ergens bij te horen, en Averechts hoort echt bij de Vogelenbuurt, is heel sociaal.  Ik kom hier veel nieuwe buren tegen, er komen ook veel studenten/jongeren, vooral ook voor de muziekgroepen. Mensen komen alleen en in groepen  en de leeftijd is heel divers"

Heb jij ook ADHD?

Toen Marjan een van de eerste keren bij Averechts langskwam kreeg ze de vraag: "Heb jij ook ADHD?" Marja: "In eerste instantie dacht ik Wat is dit voor een raar cafe? Henriette die achter de bar stond vertelde dat het een vrijwilligerscafe is en dat er 1 keer per maand een ADHD-groep komt,  hardstikke gezellig! Ik dacht: als ik wil dat dit blijft voortbestaan moet ik hier vrijwilliger worden. Dat is inmiddels alweer 5 jaar geleden  en inmiddels heb ik ook coördinerende taken."

De Vogelenbuurt, ook fijn voor kinderen

Waarom is Marjan na haar scheiding in de Vogelenbuurt gaan wonen? "Het is lekker groen en dichtbij de stad, ook fijn voor de kinderen. Een van de kinderen had hier een vriend wonen en vond het ook gelijk heel leuk. De lijsterstraat is een leuke straat met leuke mensen, ook veel studenten. We hebben een straatapp en komen elkaar tegen in Averechts. Mensen blijven hier lang wonen. De achterburen wonen hier al 30 jaar!"

Werken met vrijwilligers, heel gezellig

Marjan wil meer met de buurt doen: "Ik geprobeerd om gezamenlijk zonnepanelen neer te leggen, maar dat is niet gelukt. Inmiddels coördineer ik vrijwilligers bij Averechts. Ik kom dan ook graag in gesprek met nieuwe bar- en keukenvrijwilligers! Het is hier heel gezellig en je hebt echt het gevoel iemand blij te hebben gemaakt. Tijdens de U-dagen is het hier heel druk met nieuwe studenten en afgeladen vol. Op andere dagen zoals bij de vrijdagmiddagborrel, is het veel rustiger. Averechts draait al sinds 1998 op vrijwilligers! Het is een hele trouwe groep vrijwilligers. Chris is vanaf het eerste uur actief als "Bouwtapper, doet nog steeds het "Bouwcafeé" op vrijdagmiddag en onderhoudt ook de website. DJ Jacob hoort er ook al jaren bij." 

Het geheim van Averechts

Wat is het geheim van Averechts? Marjan: "Aandacht, buiten de gebaande paden en niet commercieel. Iedereen is hier welkom, jong en oud. We schenken veel verschillende soorten bier van de Streek, zonder en met alcohol, alles biologisch. Je maakt hier vrij snel contact en kan hier ook gemakkelijk alleen naar toe gaan. De flamingo-les op zondag is heel leuk, de bandjes op vrijdagavond en de open Mic op donderdagavond. Mensen gaan soms ook samen naar een festival. Wederzijds en de schaatsclub komen soms op vrijdagmiddag langs. Er is een spelletjesavond en op woensdagavond kun je een VOKO-voedseltas ophalen. De baropbrengsten gaan naar een goed doel  dat wordt bepaald door de vrijwilligers. We doen het echt samen met mensen uit de buurt, en dat is heel fijn.

Toekomstmuziek

Marjan zou graag meer verschillende activiteiten in Averechts krijgen en dat er meer mensen uit de buurt langskomen. Ook yuppen met kinderen. "En je kunt hier ook heel gezellig je verjaardag vieren!"

Illustration
 
Deel dit: