Vincent Korteling

Ondernemer, Scholier/student, Initiatiefnemer
Wie is Vincent?

Ik ben iemand die graag binnen verduurzaming werkt. Het liefst doe ik dit met een persoonlijke, verbindende en praktische insteek. Innovaties en technologieën binnen verduurzaming hebben mijn interesse en ik werk dan ook graag op projectmatige basis naar oplossingen toe. Ik woon aan de Tolsteeg in Utrecht en in mijn vrije tijd trek ik graag de natuur in. 

Mijn werk en hobbies

Naast dat ik Sustainable Business Transition studeer werk ik graag met mijn handen. Ik heb door de jaren heen veel praktische werkervaringen opgedaan zoals zonnepanelen plaatsen en vloeren isoleren. In mijn vrije tijd ga ik graag de natuur in om te ontspannen en van de stilte te genieten. Dan zet ik mijn tentje op en gebeurd er even helemaal niks. 

Mijn droom

Ik droom ervan dat Utrecht zich blijft inzetten voor een duurzame toekomst. Ik ben ontzettend trots op mijn stad gezien wat we al hebben bereikt maar ik denk ook dat er nog veel te leren, bereiken en verduurzamen valt. Ik zou graag mijn steentje willen bijdragen om de energietransititie mogelijk te maken voor iedereen in onze maatschappij, niet alleen mensen die hier geld voor hebben. Ik droom van een groen, duurzaam, en inclusief Utrecht. 

Mijn expertise

Mijn expertise ligt op de volgende gebieden:  • Adviserende rol: het adviseren van kleine en grootschalige projecten op het gebied van verduurzaming. Voorbeelden hiervan zijn: (collectieve) zonnepanelen installaties, vloer/muur isolaties en verschillende soorten warmtepompen. Ook advies over laagdrempelige methodes die iedereen in het huishouden zou kunnen toepassen is iets waar ik me graag mee bezig hou. Denk aan inefficiënt elektriciteitsverbruik, de slimme thermostaat, verbruik warm water, en energiezuinige apparaten. Ik ben van mening dat alle beetjes helpen. Kleine resultaten zie je uiteindelijk terug in de maatschappij, maar ook in de maandelijkse energierekening. 

  • Marketing & communicatie: door mijn achtergrond in Communicatie en Media (HBO) heb ik ervaring op het gebied van het opzetten van campagnes (online & offline) en bijhorende media uitingen. 

  • Presenteren, overtuigen en storytelling: Ik heb een passie voor het vertellen van verhalen en kan deze met overtuiging aan een groep luisteraars overbrengen. Zeker als het een onderwerp is waar ik affiniteit mee heb, krijg ik hier energie van en kan ik deze energie overbrengen aan de mensen. 

  • Co-creatie en onderzoek: door mijn achtergrond als concept designer heb ik verschillende projecten gedaan binnen Utrecht waarbij ik samen met bewoners door middel van co-creatie aan projecten heb gewerkt. Dit gebeurde door het creatief testen van verschillende iteraties/prototypes om zo tot een passende oplossing te komen. 

Mijn mogelijkheden

Ik zie mezelf als iemand die een verbindende rol kan spelen tussen mensen, organisaties en buurten binnen Utrecht. Dit kan ik doen door informatie te verspreiden, huishoudens te adviseren, de juiste mensen bij elkaar te brengen of simpelweg mee te denken in een bepaalde context of casus. Door mijn ervaring binnen co-creatie kan ik een project in samenwerking met belanghebbenden testen, valideren uiteindelijk opleveren. Door mijn ervaring als ondernemer denk ik graag vanuit het perspectief van het individu en probeer ik mijn ''hands-on'' mentaliteit te waarborgen. 

Relevante ervaring

Gezien mijn praktische ervaringen binnen verduurzaming zie ik mogelijkheden en kan ik meedenken aan de fysieke implementatie van verduurzaming(technologieën) binnen verschillende (collectieve) projecten. 


Gezien mijn huidige studie (master Sustainable Business Transition) heb ik diepgaande kennis opgedaan over concepten zoals de circulaire economie, shared-value, shared ownership en natuurlijk de wicked-problems waar onze maatschappij mee te maken heeft. Door mijn praktische kennis te combineren met een academische achtergrond probeer ik op mijn manier bij te dragen aan een leefbaar en duurzaam Utrecht, nu en in de toekomst. 

Bedankt voor het lezen van mijn profiel en schroom niet om me een berichtje te sturen!

Zonnige groet, 
Vincent