Studenten op warmte-onderzoek in Noord-Oost

Wordt het jou al heet onder de voeten? Na zo'n warme zonnewende (21 juni)staat ons hoofd er misschien helemaal niet naar om over de verwarming van je huis na te denken. Toch is dat waar een groep studenten op dit moment mee bezig is: onderzoek naar duurzame warmteoplossingen voor onze wijk. Want we weten het allemaal: de warmtetransitie staat voor de deur.
Warmte-hoe-zit-sie? De stap om met ons allen “van het gas af” af te gaan. Dat is voor de meeste van ons nog iets heel abstracts. Om alvast een tipje van de sluier op te lichten van het onderzoek van de studenten: een zo goed mogelijke isolatie van je huis gaat daarin een hele belangrijke rol spelen. En dát helpt niet alleen in de winter je huis warm te houden, maar ook om het hoofd koel te houden op hete zomerdagen. Win-win!
Warmte-oplossingen
Vorig jaar staken bewoners van onze wijk de koppen bij elkaar met de vraag: wat moeten we als wijk én als bewoners doen om van het gas af te kunnen? Daaruit ontstond het Bewonersplan Duurzame Warmteoplossingen. De eerste vraag die uit dat plan voortkomt is: hoe komen we achter de mogelijkheden? Kan elk huishouden het beste zelfvoorzienend worden met een eigen warmtepomp? Of zijn er betere oplossingen te bedenken met een klein warmtenet per blok, of een groot warmtenet voor de wijk? En hoe komen we daar achter?
E2cuties: lieve Europese miljoenen
Deze vragen zijn natuurlijk niet uniek voor onze wijk. De warmtetransitie raakt de hele stad, het hele land, en heel Europa. En daar is veel geld voor, als je weet waar je moet zijn. Gelukkig wist Griftstroom de weg te vinden, en haakte aan bij het Europese project E2Cuties dat in meerdere Europese steden onderzoek doet naar hoe bewoners van het gas af kunnen. En daar zit geld in: lieve Europese miljoenen. Tijdens een buurtwerkplaats bijeenkomst raakte diverse buren uit de Zeeheldenbuurt geïntrigeerd door het vraagstuk: Joop, Andrew, Annemarie Hans en ikzelf. En zodoende werd het een pilot voor de Zeeheldenbuurt. Naast ons buurtje doen binnen Utrecht ook Lunetten en Oog in Al mee met hun eigen initiatieven.
De Universiteit Utrecht, Hogeschool Utrecht en Gemeente Utrecht zijn allemaal centrale spelers in dit project. “Een van de dingen die ik al heb geleerd van ons onderzoek is hoe belangrijk de rol van de gemeente hier ook in is”, vertelt student Abel die uiteindelijk voor ons aan de slag ging.
Josephine, Claartje, Josh, Pjotr en Abel op zoek naar oplossingen
Studenten met verschillende opleidingen konden dit semester een onderzoeksopdracht uitvoeren voor studiepunten in het kader van het Europese project. En zo legde de Zeehelden hun grote vragen voor. Vijf studenten wilden hier hun mouwen wel voor opstropen: Josephine, Claartje, Josh, Pjotr en Abel. Zij kwamen meerdere keren langs in de buurt, deden onderzoek naar de omstandigheden in onze wijk, naar voorbeelden van andere wijken en naar financiële modellen die in kaart konden brengen wat voor investeringen rendabel zouden kunnen zijn in onze buurt. Abel (25, masterstudent Energy Science) vertelt: “ik wilde dit project graag doen omdat ik de warmtetransitie erg interessant vind. Ik heb eerder ervaring opgedaan bij KetelhuisWG in Amsterdam, en ik vind het prachtig om te zien dat hun warmtenet nu gerealiseerd wordt. Dit wil ik graag ook realiseren bij andere plekken in stad om de warmtetransitie succesvol te maken.” Abel woont zelf in de wijk Pijlsweerd, bij de Amsterdamse Straatweg.
“Ik vond het erg interessant om de Zeeheldenbuurt beter te leren kennen! Nu ik dit project doe, fiets ik er echt met een hele andere bril doorheen. Het is een prachtige buurt die nu in mijn ogen nog mooier is geworden door haar mooie ambities!”
Sneak peek: bevindingen
Begin juni gaven de studenten een tussentijdse presentatie. Wat er voor mij uitsprong: Veruit de grootste winst moet in ieder mogelijk scenario behaald worden met betere isolatie. De kachel even hoog draaien als het opeens koud is gaat geen rendabele optie zijn: onze huizen zullen hun warmte zo goed mogelijk vast moeten kunnen houden om echt van een warmtepomp of warmtenet te profiteren.
De complete bevindingen gaan we binnenkort ontvangen van de studenten, die nu nog met de laatste loodjes bezig zijn. Ze hebben niet alleen algemene kosten-baten analyses van warmtepompen en warmtenetten gedaan, maar ook specifiek naar onze buurt gekeken en naar vier specifieke woningblokken verspreid over de buurt. “Wat ik interessant vond is dat geothermie een hele goeie optie is voor de wijk”, vertelt Abel. “Daar word ik warm van!”.
Ook doen de studenten aanbevelingen voor het betrekken van de buurt. “Ik vind het hartstikke mooi om te zien dat de wijkcoöperatie Griftstroom zo’n een goed team heeft, en een sterk groepje enthousiaste wijkbewoners die streven naar een duurzame toekomst voor de wijk. Dat vind ik prachtig om te zien en daar help ik graag een handje aan bij middels dit project.”
Dankjewel Josephine, Claartje, Josh, Pjotr en Abel voor jullie mooie werk! Word vervolgd, met hun resultaten en de te nemen vervolgstappen.