Bewoners ontevreden over nieuwe fietsverbinding tussen Utrecht-Amersfoort
De plannen van de gemeente Utrecht over de nieuwe fietsroute Utrecht-Amersfoort gaan nu richting besluitvorming. De bewoners vinden het echter niet terecht dat ze nu geen inspraak meer hebben in de plannen van de gemeente, terwijl de aanleg van de fietsroute grote consequenties voor de wijk kan hebben.
Afgelopen week is een petitie verspreid waarin het college werd opgeroepen om het gesprek aan te gaan over het nieuwe fietspad, voordat hierover een definitief besluit zal worden genomen. De petitie is opgesteld door drie bewoners van het Griftkwartier, de Zeeheldenbuurt en Wittevrouwen die stellen dat ze vóór goede fietsverbindingen, vergroening en duurzaamheid zijn, maar dit niet op deze manier willen bereiken.
Impact van afsluitingen op bewoners en verkeer
De problemen die de bewoners met dit fietspad hebben, liggen vooral bij het nieuwe ontwerp van de Alexander Numankade en de Hekmeijerstraat. De afsluitingen op deze locatie zouden leiden tot onder andere slechtere bereikbaarheid van ruim 300 woningen, waaronder ook woningen waarin veel bewoners met een zorgbehoefte wonen. In deze woningen wonen ook veel ouderen. Een initiatiefnemer van de petitie vreest dat deze ouderen straks moeilijker kunnen oversteken, doordat zij ingesloten raken tussen een druk fietspad en de Kardinaal de Jongweg. Toen ze deze zorg deelde, vertelde de gemeente dat ze ‘niet met iedereen rekening kunnen houden’.
Het afsluiten van de Alexander Numankade zal volgens de bewoners ook zorgen voor een toename van het autoverkeer in de omliggende wijk. Dit komt omdat er 25 parkeerplekken verdwijnen. Hierdoor blijft alleen de Hengeveldstraat over als toegangsroute tot de wijk. Bovendien wordt er groen verwijderd om vijf nieuwe parkeerplekken te maken. Hoewel de gemeente een groene en leefbare wijk belooft, resulteert dit nieuwe fietspad, volgens de betreffende initiatiefnemer, in minder groen en meer asfalt.
Onvoldoende inspraak
De bewoners hebben hun feedback al eerder gedeeld, onder andere tijdens drie bewonersavonden, maar zij vinden dat hier onvoldoende gehoor aan is gegeven.
Een van de bewonersavonden vond plaats op een locatie die niet toegankelijk was voor rolstoelgebruikers, terwijl juist bewoners met een beperking veel hinder van het fietspad verwachten.
Omdat het fietspad mogelijk gevolgen heeft voor de leefbaarheid in de buurt, pleiten bewoners voor meer inspraak in het proces. Zij streven naar een leefbare en groene buurt met meer ruimte voor fietsers, maar dan op een doordachte manier en in samenspraak met de buurt. Met de petitie willen ze het college laten zien dat de buurt ontevreden is over de huidige plannen en hopen ze deze nog te kunnen bijsturen.