Greetjes verhaal - Open Joodse Huizen

Op verschillende adressen in in het land worden slachtoffers en overlevenden van de Tweede Wereldoorlog herdacht: ook in Utrecht Noordoost.
Op de Melis Stokestraat 16 vertelt Greetje haar eigen verhaal. Je kunt om 14.00 en 15.00 naar haar komen luisteren.
Eerder op de dag wordt op Zaagmolenkade 28 om 11.00 en 12.00 het verhaal van de Joodse verpleegster Ester van der Hoeden en haar verloofde, de geneeskundestudent Isaac Cohensius verteld.
Greetjes verhaal
De Joodse Elkan Roe heeft een delicatessenwinkel in de Amsterdamse Transvaalbuurt. Vooral zijn moccaboontjes en amandelkoekjes vallen erg in de smaak bij de kinderen in de buurt. Elkan woont samen met zijn vrouw Sara en hun in 1940 geboren dochtertje Greetje in de woning achter de winkel.
Elkan wordt al in november 1942 naar Kamp Westerbork overgebracht. Daardoor is hij niet aanwezig bij de geboorte van zijn tweede dochter, in januari 1943. Om haar beide kinderen voor deportatie te behoeden, neemt Sara het onmogelijke besluit om de meisjes mee te geven aan leden van de verzetsgroep het Utrechts Kindercomité. Greetje en haar zusje komen los van elkaar bij onderduikgezinnen terecht in Utrecht. Daar maken ze de bevrijding mee.
Sara wordt op 20 juni 1943 tijdens een grote razzia opgepakt en later die dag in Westerbork met Elkan herenigd. Enkele weken later volgt hun deportatie naar het vernietigingskamp Sobibor. Greetje blijft na de oorlog bij haar christelijke pleegouders in Tuinwijk wonen. Ze vertelt zelf haar verhaal van een leven lang aanpassen en de zoektocht naar haar eigen identiteit.
Kijk voor meer open huizen in Utrecht hier