Bericht

Energiecafé Tuinwijk: Buurtenergie in de Bieb

Geplaatst op 24 maart 2025, 16:39 uur
Illustration

Elke derde woensdag van de maand is er energiecafé in Bibliotheek Tuinwijk. Een fijne centrale plek voor de buren uit Votulast (vogelenbuurt, Tuinwijk, Lauwerecht, Staatsliedenbururt) en Tuindorp, want het ligt vlakbij het Griftpark ingeklemd tussen de Willem van Noordstraat en de Kardinaal de Jongweg. Het Energiecafé heeft vaak een thema om samen met een groep buren meer over te leren: bijvoorbeeld over HR++glas, isolatie, warmtescans, groene daken of andere interessante onderwerpen.

De maart-editie, begeleid door Rianne Bakker en Sylvia de Goede, stond in het teken van de Buurtenergie initiatieven die deze maand aan het op- en doorstarten zijn: buren die de handen ineenslaan om samen te verduurzamen. Met dit keer naast mensen uit Tuindorp-west en Tuinwijk, ook een groep buren uit Tuindorp-oost.  En naast woningbezitters waren er ook weer huurders. Om te brainstormen en plannen maken voor hun buurt. 

De stem van de huurder

Al bij de voorstelronde kwam aan de orde hoe verschillend je positie is als eigenaar van een koopwoning, ten opzichte van een huurder. Voor veel huurders zijn grote verduurzamingsmaatregelen niet alleen ver van hun bed, maar ook ver van hun invloed. Drie buren braken het hoofd over hoe je als huurder invloed uit kan oefenen op eigenaren. Toevallig waren dit ook veteranen in verduurzaming en activisme: de een heeft een rechtzaak tegen de woningcorporatie gewonnen voor dubbel glas, de ander ging de barricades op bij grote protesten in Groningen. Geen groentjes, dus! Een greep uit dit gesprek:

Huurders krijgen vaak vooral het laaghangend fruit getipt op het gebied van verduurzaming: tochtstrips, folie achter de verwarming. En dat kan ook veel verschil maken. Maar als je ondertussen in een enkelsteens pand woont zonder centrale verwarming en met de ventilatie van de vorige eeuw, en de energierekening moet betalen vanuit minimumloon of je uitkering, dan heb je het simpelweg koud in huis. En de wooncorporatie of Vereniging van Eigenaren heeft niet altijd dezelfde prioriteiten, of loopt vast in de uitvoerbaarheid van de opgave. Actieve huurders die koplopers zijn kunnen hen ook helpen, door kansen te signaleren en buren mee te krijgen.

Een aantal bewoners gaat aan de slag met het oprichten of versterken van hun bewonerscommissie en huurdersvereniging. Zo’n commissie heeft een hoop te doen, om zichzelf in een goede en invloedrijke positie te krijgen. Ondersteuning en bundelen van krachten met ervaren mensen kan daarbij helpen!

Beïnvloeden en/of gewoon beginnen?

Welke vaardigheden heb je nodig, als je als huurder een goed idee hebt en je buren en verhuurder mee wil krijgen? Interessante tip van een bewoner: het is effectiever om stilletjes praktische stappen te zetten, dan om eerst met wervend enthousiasme steun te zoeken. Klinkend voorbeeld van deze bewoner was hoe zij zelf eerst stilletjes iets voor elkaar bokste voor haar eigen woning, en daarna briefjes bij de buren bezorgde met hoe zij dat voorbeeld konden volgen en de vruchten konden plukken van haar voorwerk. Dat geeft een zwaan-kleef-aan effect, dat weinig vertrouwen vraagt en heel concreet maakt wat je kunt doen en wat dat oplevert. Gewoon beginnen dus, en daarna laten zien wat je doet en wat mensen zelf kunnen doen.

Standje bij De Gaard met enquête (24 mei!)

In Tuindorp-Oost is al wat langer een groepje buren actief in buurtenergie. Eerste doel van deze groep is om meer beeld te krijgen van de behoeften in de wijk, om meer mensen te betrekken en voorlichting te geven. Er is een enquête verspreid. Op zaterdag 24 mei komt er een standje bij winkelcentrum de Gaard om de enquête onder meer bewoners te verspreiden. Tijdens het energiecafé werden plannen gemaakt voor een flyer, bemensing en meer. De mensen van Tuindorp-Oost willen 24 mei graag met andere energiegroepen samenwerken, in een volgend energiecafé wordt dit uitgewerkt.

Tot slot zijn er nog tips voor spellen en de klimaatkermis om mensen kennis te laten maken met thema’s rondom duurzaamheid. 

Vragen, meedoen, ervaringen delen, tips?

Sluit je aan bij het volgende energiecafé of neem contact met ons op via 06 2196 9238.

Wij zijn elke derde dinsdag van de maand vanaf 19:30 te vinden in bibliotheek Tuinwijk. Je kunt bij ons terecht met vragen over verduurzamen van de woning en er staan regelmatig thema’s centraal. Denk bijvoorbeeld aan glas vervangen of het dak isoleren.

  • Heb je ideeën over thema’s die aan bod moeten komen bij het Energiecafé?
  • Heb je ervaring of kennis die je wil delen, of wil je graag meekijken bij een buur?
  • Wil jij bijdragen aan verduurzaming in de buurt?

We zien en horen je graag!