Verhaal

‘Het is mijn droom om van heel Wittevrouwen een park te maken!’

Geplaatst op 17 maart 2025, 14:14 uur
Illustration

Ze is een tuincoach zonder tuin. Maar dat deert niet, want Simône Verlaan (60) zorgt voor vergroening in de wijk Wittevrouwen. ‘’Tuinen interesseren me niet zo, dat kunnen mensen heel goed zelf.”

Nee, Simône helpt bewoners van Wittevrouwen met meer groen tussen de gevels van de huizen. “Want het is droevig gesteld met de vergroening”, vindt ze. “Het merendeel van de wijk is versteend. Dat komt van vroeger uit, toen versteenden ze alles van gevel tot gevel.”

Lagere bloeddruk
Maar het is juist belangrijk meer groen te laten verschijnen, vindt niet alleen Simône, maar ook de gemeente. “Groen is belangrijk”, zegt ze. “Het is leuk, verhoogt de gezondheid van mens en dier, helpt om de lucht te zuiveren, verlaagt de bloeddruk, en er komt meer biodiversiteit qua bloemen en dieren. En al dat groen zorgt ook voor een paar graden lagere temperatuur als het warm weer is.” Plantenbakken zijn leuk, zegt ze, maar daar kunnen geen egels in. Beter is het om het groen zonder randen aan te brengen, dus gewoon op de grond. “De egelstand is de afgelopen dertig jaar namelijk met vijftig procent verminderd”, weet ze.

Een loos plein
Via de gemeente heeft Simône een training gevolgd om wijkbewoners te ondersteunen bij vergroeningstrajecten. Sinds ruim een half jaar adviseert en helpt ze bewoners vrijwillig die iets met vergroening willen. “Zo kun je een geveltuintje aanleggen of zogeheten plantvakken maken. Dat laatste gebeurt bij brede stukken stoep die niet worden gebruikt.” Samen met buurtgenoten heeft ze een loos plein voor en achter haar flatgebouw aan het einde van de Bollenhofsestraat bijna compleet vergroend. “Dat onderhouden we met buurtbewoners, de ‘Tuingroep’. In het voorjaar en de zomer is het heel groen met bloemen, vogels en insecten. En”, voegt ze eraan toe, “bij gewone stoepen moet er 1,20 meter stoep overblijven om te kunnen lopen, de rest mag vergroend worden.”

Wereld mooier maken
Ook kunnen parkeerplaatsen open tegels krijgen, zodat er groen tussen de openingen kan groeien. Simône: “Zo kan bij regen het water in de grond verdwijnen in plaats van in de riolen”. Het leukste aan haar vrijwilligerswerk vindt ze “om met elkaar ons hele kleine stukje wereld mooier te maken”. Dat gebeurt overigens met een hovenier en een stratenmaker en met subsidies van groeninstanties. “Als vrijwilliger geef ik tips en weet ik alles over subsidies en hulp en de nodige toestemming van de gemeente. Het is mijn droom om van heel Wittevrouwen een park te maken!”

Bij interesse: mail naar simoneverlaan@gmail.com. Haar hulp is gratis.