Verhaal

‘Als het lekker is, krijg ik een appje, echt leuk!’

Geplaatst op 15 maart 2025, 21:27 uur
Illustration

Een ‘lekker luxe maaltijd’, dat is wat vrijwillig thuiskok Rick Ockeloen (34) uit Voordorp twee keer per week voorschotelt aan een bewoonster bij hem een paar straten verderop. “Ik heb gewoon een passie voor koken.”

“Mijn vriendin doet vrijwilligerswerk, en toen dacht ik: ik wil ook iets doen. Maar dan wel iets wat ik echt leuk vind en dus lang kan volhouden”, begint Rick. “Omdat m’n vriendin sociaal werker is, kent ze veel organisaties in de buurt. Zo kwam ik uit bij Thuisgekookt. Ik kook nu bijna een jaar voor deze vrouw. Ze eet graag vis, dus dan maak ik steeds wat lekkers. Heerlijk om te doen.”

Lekker, gezond, vers eten
En dat is fijn, want Thuisgekookt.nl is altijd op zoek naar mensen met een voorliefde voor koken. Het is de bedoeling dat de kok één à twee keer per week een extra maaltijd kookt en langsbrengt. Maar het kan ook dat de ontvanger de maaltijd zelf ophaalt, indien mogelijk. Die ontvanger is dan iemand die dat koken niet meer elke dag zelf kan vanwege een mentale of fysieke beperking. Rick: “Ik kook altijd lekker, gezond, vers eten. En ik vind het leuk om dat met iemand te delen.”

Stuk taart
Als hij alleen thuis is, bestelt Rick vaak eten. Maar als hij net die dag voor zijn buurtgenoot zou koken, kookt hij wel. Heel soms komt het een dag niet uit, dan verschuift Rick de ‘thuiskookdag’. Aan toetjes doet hij overigens niet, “want het eten is vaak zo veel, dat dat ook niet nodig is”. Maar als zijn vriendin in het weekend een lekkere taart of cake heeft gebakken – ‘dat doet ze graag’ – geeft hij weleens een stuk mee als dessert.

Elke keer wat anders
Meestal brengt Rick na het koken de maaltijd warm en wel langs. “Dan kan ze het lekker direct eten, want het is maar twee minuten bij mij vandaan.” Elke keer kookt hij iets anders. Maar als zijn buurtgenoot laat weten dat ze iets erg lekker vond, kookt hij dat een keer vaker. “Denk aan noedels met zalm in rode currysaus, aardappelsalade met dille, mosterd en nog wat ingrediënten, of couscous met van alles en nog wat. Dat laatste is echt mijn specialiteit. Ik maak het eten nooit te pittig, daar houdt ze niet van. Als ze het echt lekker vindt, stuurt ze altijd een appje, echt leuk!”


Interesse? Meld je aan als thuiskok bij thuisgekookt.nl/thuiskok