Oplichting... wees gewaarschuwd!

Steeds vaker hoor je nieuws over oplichting van ouderen. Wilma de Buck vroeg Pieter Schouten, de wijkagent van Votulast, om informatie.
Schouten geeft aan dat zeker het afgelopen jaar een extreme toename van oplichting van ouderen is te zien, niet alleen in Utrecht maar in heel Nederland. De meest voorkomende oplichtingszaken zijn:
- pinpasfraude (meekijken tijdens pinnen bij de supermarkt en vervolgens de pas afhandig maken
- bankfraude met pinpas (bellen/sms of mailen en zich voordoen als de bank/bankmedewerker met als doel controle van de internetrekening en/of afhandig maken van de pinpas (bijv. ophalen van de pinpas met pincode als bankmedewerker met het verhaal dat ze een nieuwe krijgen)
- nep-agent, bellen met de oudere met het verhaal dat er inbrekers actief zijn en/of ander verhaal en dat een politiemedewerker langs gestuurd wordt om alle waardevolle goederen op te slaan voor de oudere. Hierop komt iemand langs de deur die zich legitimeert als politie (vaak in burger) en die gaat er vandoor met alle buit…
De politie zal NOOIT aan de deur komen om je kostbare goederen mee te nemen!
Schouten geeft tips hoe je een nepagent kunt herkennen: "allereerst moet elke politieagent zich kunnen legitimeren met een politiepas. Maar als bewoner weet je misschien niet hoe die er precies uitziet. Daarnaast gaat geen enkele politieagent gaat buiten zonder zijn vuurwapen en portofoon. Maar ik snap ook dat je niet gaat vragen of je even zijn vuurwapen mag zien…
Het makkelijkste wat je kunt doen als je het niet vertrouwt is bellen met 0900-8844. Dit is het algemene nummer van de politie. Elke politieagent heeft een dienstnummer. Vraag de agent die aan de deur komt naar zijn dienstnummer. Aan de politiemedewerker aan de telefoon kun je dan vragen of ze deze politieagent kennen en wat zijn naam is. Grote kans dat het ondertussen al te heet onder de voeten is geworden van de oplichter en hij de benen neemt."
En: "Als bewoners echt het gevoel hebben dat het gaat om een nep-agent, dan mag men gewoon 112 bellen, ook achteraf als de oplichter net wegloopt. Dan hopen wij hem nog te kunnen pakken als wij in de buurt zijn!"
Politie en/of bankmedewerkers gaan niet vragen naar uw pincode en/of uw pinpas
"Om oplichting te voorkomen is het ook belangrijk dat je scherp bent op elkaar en op je straat en wijk. Hou elkaar op de hoogte als je iets raars hebt gezien of gehoord. Hou met name de zwakkeren/ouderen wat extra in de gaten, zij zijn vaker het doelwit van dit soort criminelen. Maak een melding bij de politie als je het idee hebt dat ergens iets niet klopt. Dan kijken wij wel of er inderdaad iets aan de hand is.
Alle zaken worden serieus genomen en opgepakt. Wij hebben nieuwe protocollen geschreven hoe te handelen bij bijv. nepagent meldingen.
In Utrecht hebben wij al heel veel mooie aanhoudingen de afgelopen maanden van nepagenten die met buit en al aangehouden konden worden door goede samenwerking tussen melders en politie."
Extra tips
Luister naar je onderbuik gevoel, heb je het gevoel dat er iets niet klopt? Dan klopt het vaak ook niet!
Vraag door! Maar waarom dan, en wat gebeurt er dan mee, etc, etc.
In dit bericht van RTVUtrecht zie je video's van hoe een politiepas eruitziet en waar je en echte agent aan herkent.
Bron afbeelding: Politie Utrecht