Bericht

‘Ze eten vliegend en slapen vliegend’

Geplaatst op 6 maart 2025, 21:54 uur
Illustration

Ze vliegen altijd: ze eten vliegend, slapen vliegend. We hebben het over de gierzwaluw. Waarom altijd maar vliegen? Kerstin Steinhart (60), hoofd Vogelopvang Utrecht, kan uren praten over deze vogels: “Ze hebben hele kleine pootjes, niet geschikt om op te lopen”.

Als je per ongeluk een gierzwaluw op de grond vindt, is het ’t beste als je ‘m op je platte hand legt. “En dan nóóit opgooien, maar ‘m er zelf af laten vliegen”, drukt Kerstin ons op het hart. “Mocht het diertje dat niet doen, dan moet je ‘m direct naar de Vogelopvang Utrecht brengen, aan de Rotsoord 24a in Hoograven.”

Nestkasten voor gierzwaluwen
Ze is dan ook een van de initiatiefnemers van de gierzwaluwkasten op de hoek van de Idenburglaan/Oudlaan. “Medewerkers van de Van den Hoevenkliniek en Amerpoort hebben in 2020 zo’n tachtig gierzwaluwnestkasten opgehangen. Echt een megaproject.”

Vanaf april tot en met eind juli klinken er bij de nestkasten lokgeluiden, om de gierzwaluwen aan te trekken. Kerstin: “Je hoort dan kleine piepjes, eigenlijk het geluid van de vogel zelf. Het zijn natuurlijk geen eksters, die maken veel meer lawaai.”

‘Daar is het veilig’
Gevolg van de lokroep is dat veel gierzwaluwen naar de nestkasten komen. “Ze zijn honkvast, komen vaak terug. Eigenlijk lok je daarom de jonkies, die kijken of het voor hen ook geschikt is. Het handigste is als de spreeuw, mus of pimpelmees er ook zijn, dat trekt jonge gierzwaluwen aan, zo van: o, daar is het dus veilig.”

Natuurinclusief bouwen
Zonsopgang en zonsondergang zijn de meest belangrijke momenten, dan komen de vogels op de kasten af. Dat gebeurt vanaf april tot eind juli. Daarna vertrekken ze weer naar Azië en zuidelijk Afrika. Kerstin vindt het heel belangrijk dat de er natuurinclusief wordt gebouwd, met bijvoorbeeld nestkasten tegen gevels of ingebouwde kasten. “Helaas heeft de BBB dat inclusief bouwen net teruggedraaid, en is het waarschijnlijk geen verplichting meer. Heel jammer.”