Bewonersvragen over parkeerbeleid Utrecht

Afgelopen november stelde een buurtbewoner uit Tuinwijk een vraag over de weer verhoogde parkeertarieven. In de 25 jaar tijd dat ze in de wijk woont zijn de tarieven 8x zo hoog geworden. De gemeente gaf deze uitleg over de stijgende tarieven: "Waarom veranderen de parkeertarieven? Elk jaar passen wij de parkeertarieven aan op basis van de inflatie. Zo kunnen we de kosten dekken voor de parkeervergunningen. Voor 2025 stijgen de parkeertarieven met 4,5%."
De bewoonster vraagt zich af welke kosten heeft de gemeente heeft aan parkeerplaatsen: "het lijkt erop dat de gemeente Utrecht de parkeertarieven vooral gebruikt om de kas te spekken, ten koste van autobezitters. Dit maakt het voor mensen met een lager inkomen vrijwel onmogelijk om een auto te bezitten, laat staan in de stad te blijven wonen. Voor veel mensen is de auto essentieel, bijvoorbeeld voor werk of zorgbezoeken. Het argument dat hogere tarieven het aantal auto's in de stad zouden verminderen, geldt voor bewoners die het niet meer kunnen betalen. Ik vraag me af of de gemeente beseft welke impact dit beleid heeft. Uiteindelijk lijkt het erop dat Utrecht hiermee vooral aantrekkelijk wordt voor mensen met een hoger inkomen, terwijl mensen met een lager inkomen de stad uit worden geduwd."
De persafdeling van de gemeente gaf antwoord op de gestelde vragen:
Wat kost het de gemeente om parkeerplaatsen te beheren?
De gemeente maakt kosten voor aanleg, onderhoud, handhaving en administratie van parkeerplaatsen en de uitgifte van vergunningen. De parkeertarieven dekken deze kosten en helpen ook om het gebruik van duurzame vervoersmiddelen te stimuleren. De stijging van de parkeertarieven kent twee redenen: kostenstijgingen (zoals hogere lonen en materiaalkosten) én beleidskeuzes. In 2022 en 2023 zijn de tarieven extra verhoogd om investeringen mogelijk te maken, zoals afgesproken in het coalitieakkoord. Voor 2024 en 2025 geldt echter alleen inflatiecorrectie. Het college van burgemeester en wethouders kijkt elk jaar naar de kosten van parkeren voor bewoners, bedrijven en bezoekers en rekent dit door in de prijzen.
Is de gemeente zich bewust van de impact van dit beleid?
Wij begrijpen dat stijgende parkeerkosten een impact kunnen hebben op bewoners met lagere inkomens. Het parkeerbeleid is erop gericht de stad leefbaar en bereikbaar te houden voor iedereen. Door betaald parkeren in te voeren, verminderen we het aantal rijdende en geparkeerde auto’s in de stad, waardoor er meer ruimte vrijkomt voor groen, fietsers en voetgangers. Daarnaast investeren we de opbrengsten uit parkeergelden in de stad, zoals verbeteringen in mobiliteit en leefbaarheid in de wijken. Voor mensen met een laag inkomen heeft de gemeenteraad besloten om via de U-pas de kosten van een parkeervergunning grotendeels te vergoeden. Meer informatie:Raadsvoorstel Subsidieverordening U-pas gemeente Utrecht - U-reka Gemeente Utrecht
Waarom moeten bewoners telkens meer betalen zonder dat daar verbeteringen tegenover staan?
De jaarlijkse stijging van parkeertarieven is gebaseerd op prijsstijgingen en heeft onder meer als doel de kosten voor parkeerbeheer en handhaving te dekken. Daarnaast zijn er in eerdere jaren (2022 en 2023) bovenop de inflatie extra verhogingen doorgevoerd, om ruimte te maken voor investeringen in de stad. Een deel van de parkeeropbrengsten wordt besteed aan het verbeteren van de openbare ruimte en de bereikbaarheid van de stad.
Waarom wordt de stad minder toegankelijk voor haar eigen inwoners? Hoe kunnen we dit stoppen?
Het parkeerbeleid is gericht op het verminderen van parkeeroverlast en het bevorderen van duurzame mobiliteit. Door betaald parkeren in te voeren, verminderen we het aantal geparkeerde auto's die niet uit de buurt komen, waardoor er meer plaatsen vrijkomen voor bewoners en bedrijven uit de buurt. We begrijpen dat niet iedereen blij is met de hogere kosten, maar parkeren in Utrecht is bewust duurder gemaakt om ruimte te geven aan andere vormen van vervoer en een gezondere stad. We proberen dit betaalbaar te houden door regelingen zoals de U-pas en investeren in OV en fietsvoorzieningen.
Hebben bewoners hier iets over te zeggen?
Betaald parkeren is een vorm van belasting en de tarieven worden vastgesteld door de gemeenteraad. De gemeenteraad heeft in april 2024 besloten dat de hele stad betaald parkeren krijgt. www.utrecht.nl/betaaldparkeren.
Bewoners die last hebben van parkeeroverlast en sneller betaald parkeren in hun buurt willen, kunnen dit melden bij de gemeente. De gemeente gebruikt deze meldingen om te bepalen waar versneld betaald parkeren moet worden ingevoerd. Aanpak invoeren betaald parkeren in de hele stad | gemeente Utrecht