“Een ander helpen: kleine moeite, groot verschil!” - Het verhaal van Frauke

Frauke Havinga is enthousiaste vrijwilliger voor de Buurtbel Wittevrouwen. Zij woont nu bijna vier jaar in de Goedestraat met haar Engels-Nederlandse vriend. Gedurende haar hele leven in Nederland is zij weliswaar vaak verhuisd. Geboren in Brabant, opgegroeid in Gelderland, gestudeerd in Enschede. Ze werkt nu nog in Amsterdam waar ze hiervoor woonde.
Utrecht en Wittevrouwen leren kennen
“Ik ging wielrennen op de Utrechtse Heuvelrug, hardlopen in de Voorveldse Polder en zo ontdekte ik Utrecht als ideale plek: een gemoedelijke stad midden in het groen. Hier in de Goedestraat ken ik sinds het begin al veel mensen, heel fijn om openlijk te communiceren met mensen om me heen. Er zijn veel voordeuren open, met bankjes op straat. Zo is er echt een relaxt sfeertje.
Ik maak graag praatjes met straatgenoten, vooral op straat. Even vragen hoe het gaat en waar men mee bezig is, om goed gevoel met buren te krijgen. Dat is gezellig. In de zomer zitten we geregeld buiten in het zonnetje aan de voorkant als ik thuiskom van mijn werk, bij onze zelfgemaakte gevel-plantenbak, de buren zeggen vaak dat ze van het groen meegenieten.
We hebben goed contact met straatgenoten, ook al hebben we (nog) geen straatfeesten of buurtborrels. De kleine contactmomenten met gesprekjes vind ik leuk. Als we moeten klussen, lenen wij e.e.a. van buren. Tijdens vakanties geven we elkaars planten water. Bij een barbecue in het Griftpark kan iedereen aansluiten. Ook leuk wat we hebben gedaan is om samen een lopend diner te organiseren waarbij we langs drie huizen samen gaan eten.
Favoriete plek
Café Tilt is trouwens in de buurt één van mijn favoriete locaties, daar komen soms ook vrienden uit andere delen van de stad. Het lijkt me ook prima als we onze auto tien minuten verder in een garage (onder de grond?) zouden kunnen zetten. Als er zo ruimte ontstaat voor meer groen en meer zon en meer gezamenlijke leefruimte in de straat.
De Wereldkeuken
Ik zocht ooit nog meer contact in de wijk, en een manier om mensen te helpen met de essentiële dingen in het leven: de basis die belangrijk is voor mensen. Ik zocht vrijwilligerswerk en vond toen online de Buurtbel Wittevrouwen. Zo werd ik kartrekker van de Wereldkeuken waarbij vluchtelingen uit Star Lodge van hun eigen recepten koken en waarbij buurtbewoners dan kunnen aanschuiven. Gezelligheid gegarandeerd! Dankzij een app die via de microfoon alles vertaalt, verdween de taalbarrière en ontstond onderlinge verbinding. Ik val ook soms in bij de Buurtbelsoep en doe vanuit de Vraagbaak één keer per maand boodschappen voor iemand uit de buurt.
Wat mij heeft verrast, is hoe makkelijk het eigenlijk kan zijn om iets voor een ander te betekenen. Het hoeft helemaal niet veel tijd te kosten, en toch kan het zoveel verschil maken. Toen ik zelf begon met vrijwilligerswerk, merkte ik al snel dat het ook heel leuk is. Je komt in contact met mensen die je anders misschien nooit zou ontmoeten, van alle leeftijden en achtergronden. Dat maakt je wereld groter en rijker. Het heeft me laten zien hoe leuk het is om open te staan voor anderen en een stapje dichter naar je buur – letterlijk of figuurlijk – te zetten.
Dus joh, doe eens gek, zeg hallo tegen de mensen die je tegenkomt, en je zult zien: Wat je geeft is wat je krijgt.”