Bericht

Stichting Eet Mee: eten als smeermiddel

Geplaatst op 15 november 2024, 21:01 uur
Illustration

Iedereen leeft op z’n eigen eilandje, en ze wil juist graag bruggen bouwen. Om die reden startte Annelies Kastein (64) de stichting Eet Mee: mensen thuis uitnodigen om mee te eten, of zelf ergens aanschuiven voor een warme maaltijd. Om op die manier anderen te ontmoeten.

Vijftien jaar later heeft de stichting al vierduizend matches tot stand gebracht. “Deelnemers waarderen ons met ruim een acht. Via etentjes horen ze andere verhalen, komen ze in een andere wereld.” Die andere wereld heeft vele gezichten. Je kunt op het platform van Eet Mee iedereen uitnodigen voor een etentje, of bij een willekeurig persoon een hapje mee-eten. “Maar”, zegt Annelies, “het is ook mogelijk om bijvoorbeeld drie vluchtelingen uit de noodopvang aan je tafel uit te nodigen. Het platform daarvoor heet Come and Eat. Wij van de stichting gaan dan naar de opvang om te vragen wie graag wil mee-eten.”

Gerecht meebrengen
Het aanmelden bij Eet Mee is gratis. Meestal gaat het bij etentjes om twee tot vier personen; dat kun je zelf aangeven bij je inschrijving. Ook in Utrecht Noordoost is de stichting actief. “Mensen kunnen een account aanmaken, en een etentje aanbieden of zeggen dat ze graag ergens als gast aan tafel willen. Sommige gastheren of -vrouwen vragen een bijdrage voor de maaltijd, anderen doen het gratis. En het kan ook dat alle gasten een gerecht meebrengen.”

Samen op vakantie
Niet alleen vluchtelingen, ook kwetsbare ouderen hebben een plek bij de stichting. Annelies licht toe: “Dan moet je denken aan mensen die slecht ter been zijn, of niet meer zelf kunnen koken. Zij kunnen eens per maand aanschuiven.” En dan is er ook nog Students for Dinner, met matches voor studenten die zich alleen voelen. “Dat kan bijvoorbeeld komen doordat ze niet van uitgaan of sporten houden. Zo ontmoeten ze bijna geen anderen.” Soms ontstaan er vriendschappen, of gaan mensen samen op vakantie.

Verbinden
Maar Eet Mee wil ook van betekenis zijn voor statushouders. Die etentjes worden in het Nederlands gehouden, “want ze willen dolgraag de taal oefenen. En natuurlijk Nederlanders ontmoeten.” Ook met de komende Kerst kunnen mensen worden gematcht, zowel als gast als eetadres. “Want eten is een smeermiddel: je komt iets halen – eten – maar ook iets brengen – gezelligheid, gespreksonderwerpen. Eten maakt contact maken makkelijker, het is een mooie manier om te verbinden.”

Info: www.eetmee.nl of 030-2213498