Verhaal

Een mooiere wereld, in het klein - het verhaal van Anita

Geplaatst op 28 oktober 2024, 15:26 uur
Illustration

Ze is, samen met andere ondernemers uit Wittevrouwen, bezig om binnen afzienbare tijd een wijkfestival te organiseren. Dat moet plaatsvinden bij onder meer de omgeving van Goesting, de Paardenkathedraal en ‘onze eigen locatie’, de Workshopruimte aan de Poortstraat. “Ik ben veel bezig met de buurt”, vertelt de 52-jarige Anita van Veen. “In het stuk Poortstraat waar wij wonen, willen we allemaal de buurt nog leuker maken!”

Geweldige wijk
En dat terwijl Anita Wittevrouwen, waar ze inmiddels zes jaar woont, al een 'geweldige wijk vindt om te wonen': “Buren helpen elkaar, zoals bij het uitlenen van bijvoorbeeld een boor of een trap. Ook worden op straat praatjes gemaakt: hoe gaat het met je, kan ik iets voor je doen? Het zijn allemaal vriendelijke en leuke mensen!” Na hun komst en de verbouwing van het huis nodigde ze dan ook direct alle buren uit voor een welkomstborrel. ”Ik geloof in het mooier maken van de wereld, maar dan in het klein.”

de Workshopruimte
Samen met haar man Sebastiaan runt Anita de Workshopruimte, van waaruit zij trainingen geeft op het gebied van ‘duurzaam samenwerken en leiderschap’. Ze is, zoals ze zelf aangeeft, “een energieke en enthousiaste vrouw”, die graag bezig is met de leefbaarheid van haar buurt. Zo stelt ze haar bedrijfsruimte graag ter beschikking. “Eens per maand vergadert hier bijvoorbeeld het burennetwerk BuurtBel, en kunnen mensen van een verregend straatfeest hier naar binnen voor een droge voortgang van het festijn.”

Ze benadrukt echter dat zij zelf de mensen uitkiest die van de ruimte gebruik mogen maken. Zo traint ze er ook mensen van non-profitorganisaties die ze zelf selecteert. “Denk daarbij aan Petje Af, dat kansarme jongeren helpt zich te ontwikkelen. Of medewerkers van het Rode Kruis.”

Straatfeesten
“Superleuk” vindt Anita ook de straatfeesten van de Poortstraat. “Maar we hebben ook al eens met het kleine stukje waar wij wonen een feest gehouden. Die buren zijn je toch het meest nabij.” De Utrechtse zit er ook weleens aan te denken om een zogeheten running dinner te organiseren. Dat is een etentje waarbij je elke gang aan een andere tafel in een ander huis nuttigt. De welkomstdrankjes, het voorgerecht, hoofdgerecht en dessert worden verdeeld over de buren die meedoen.

Buurt-app
Een appgroep met alle buren lijkt Anita ook een heel goed plan. “Daarin kun je dan bijvoorbeeld vragen wie tijdens je vakantie de planten wil watergeven en de post wil opruimen. En mensen kunnen ook eens een balletje opgooien als ze om een oppas verlegen zitten. Of als je iemand nodig hebt om wat zware spullen te versjouwen.”

Ontmoetingsplekken
Wat ze een beetje mist in de buurt, zijn ontmoetingsplekjes, waar je met buren bij elkaar kunt zitten. “Daarbij denk ik bijvoorbeeld aan een binnentuin. Maar ach, mensen uit ons deel van de Poortstraat, en wij ook, geven ook weleens een borrel. En natuurlijk doen we mee aan Gluren bij de Buren, een cultureel evenement waarbij de huiskamer van mensen uit de buurt als decor wordt gebruikt voor optredens van artiesten.”