Bericht

Zelf opgewekte stroom opslaan met een thuisbatterij: een goed idee?

Geplaatst op 15 oktober 2024, 14:23 uur
Illustration

In het Energiecafé van 1 oktober spraken we over het nut en de noodzaak van een Thuisbatterij. Het stroomnet raakt namelijk vol en de salderingsregeling gaat per 2027 stoppen. Is het slim om je zelf opgewekte energie op te slaan?

Wat kun je met een thuisbatterij?
Hans Sontrop, energieambassadeur uit Wittevrouwen, lichtte de verschillende vormen van de thuisbatterij toe. Hij verdiepte zich daarvoor in het aanbod van Zonneplan en ging naar een bijeenkomst in Zuilen waar aanbieder Volt4U een presentatie gaf.

Er zijn er 2 ‘verdienmodellen’ van de thuisbatterij:

  1. Dynamisch contract in combinatie met thuisbatterij (systeem zoals Volt4U aanbiedt)
    Bij een dynamisch contract is er 24 uur van tevoren bekend wat stroom en gas de volgende dag kosten. Als je zo’n dynamisch contract hebt, kun je rekening houden met wanneer je energie verbruikt. Bijvoorbeeld je elektrische auto opladen als de stroom goedkoop is, of een wasje draaien. Een dynamisch contract kun je ook nemen los van zonnepanelen en ook zonder batterij. Maar met een thuisbatterij kun je hier meer voordeel uit halen: je laadt deze vol als de stroom goedkoop is en levert stroom aan het net als je er een goede prijs voor krijgt.
  2. Thuisbatterij en handelen op de onbalansmarkt (model van Zonneplan)
    Ook gedurende 1 dag is er onbalans op het stroomnet. Daar kan je ook mee ‘handelen’. Dit wordt voorgeprogrammeerd, zelf heb je hier geen omkijken naar. Dit systeem staat helemaal los van je eigen verbruik.

Jeroen douchte een jaar lang gratis
Jeroen woont in de Zandhofsestraat en heeft een behoorlijk aantal zonnepanelen. Hij wil graag zijn eigen opgewekte stroom zo veel mogelijk zelf gebruiken. Zijn eerste vraag was aan de aanwezigen: ‘weet je eigenlijk wel hoeveel stroom en gas je verbruikt?’

Jeroen houdt zijn energieverbruik goed in de gaten met een Homewizard systeem. Door een simpel P1-metertje (30 euro) in je slimme meter en via een app heb je realtime inzicht in je opgewekte stroom en stroom- en gasverbruik. Nu er nog gesaldeerd mag worden is het leuk dat je meer zonnestroom opwekt dan je verbruikt. Maar dat stopt per 2027 af. Daarom zijn vraag: ‘Hoe kan ik dat teveel aan stroom zo veel mogelijk zelf verbruiken?’

Inmiddels heeft Jeroen een elektrische boiler aangeschaft, die hij oplaadt als de zonnepanelen stroom opwekken. Dat gaat automatisch, ook weer via een apparaat van Homewizard. Hierdoor heeft zijn gezin een jaar gratis gedoucht! En als je nou denkt: daar heb ik toch helemaal geen ruimte voor in mijn huis… Ook daar is een oplossing voor: Jeroen heeft de boiler in de nok van zijn huis opgehangen.

Omdat hij het leuk vindt om te pionieren, is Jeroen van plan om een thuisbatterij aan te schaffen. Niet vanwege de terugverdientijd, maar om te kijken hoe hij zoveel mogelijk eigen stroom kan gebruiken.

Conclusies uit het Energiecafé
Het was fijn om met elkaar van gedachten te kunnen wisselen, want de thuisbatterij is een ingewikkeld onderwerp en er zijn veel commerciële partijen actief. De meeste aanwezigen concludeerden dat de thuisbatterij een interessante mogelijkeheid is, maar dat ze er nog niet aan toe zijn. Redenen hiervoor:

  • Beter eerst goed isoleren, dit levert meer milieuwinst en meer financieel voordeel op.
  • Eerst beter inzicht krijgen in hoeveel stroom en gas ik nou verbruik
  • Ontwikkelingen afwachten van de zoutbatterij (duurzamer qua grondstoffen)
  • Duur en maar zeer de vraag of je het terugverdient
  • Is dit goed voor het milieu/stroomnet of gaat het meer om handelen?
  • Liever collectief met de buurt een batterij (ruimte, veiligheid)

Joop en Jeroen willen er wél graag mee aan de slag. Ze vinden het interessant en willen uitzoeken welke bijdrage ze kunnen leveren aan het probleem van het te volle stroomnet. Hun gepionier en ervaringen kunnen anderen uit de buurt wellicht weer op weg helpen. Wordt vervolgd!

Wijkcoöperatie Griftstroom is bezig met een project om uit te zoeken of een buurtbatterij een goede oplossing zou zijn. Hiervoor heeft Griftstroom Europese subsidie aangevraagd.

Tips uit het Energiecafé:

  1. Energie-U houdt op 24 oktober van 20.00 tot 21.00 uur een online workshop over de thuisbatterij.
  2. De website van Homewizard - voor als je beter inzicht wil in je energieverbruik (aardgas en stroom).
  3. Voor als je meer wil weten over, of lid wil worden van Wijkcoöperatie Griftstroom.
  4. De gemeente organiseert op 12 en 13 november 2 avonden over de toekomst van de wijk en aardgas. De gemeente nodigt je hiervoor uit met een brief.