Blogpost

3 huizen per dag van het gas af: de energietransitie in Noordoost

Geplaatst op 23 september 2024, 12:11 uur
Illustration

Door Sander Ekstijn

We bevinden ons in een overgangstijd die gepaard gaat met continue verandering. De transitie van fossiele energie naar duurzame of groene energie (ook aangeduid met de term hernieuwbare energie) gaat niet zonder slag of stoot. Voor Utrecht Noordoost Utrecht heeft Wijkcoöperatie Griftstroom het voortouw genomen om mede richting te geven aan die overgang en verandering.

Eind juni was de presentatie van het Energievisieplan voor Noordoost. Voorafgaand was er een fietspuzzeltocht door alle 11 wijken. Vertrek vanuit theaterhuis de Berenkuil en aankomst bij stadsboerderij Grifsteede. Voor velen bleek de van Lieflandtuin in Tuindorp/van Lieflandlaan-West de meest verrassende buurt met een oase van rust! In elke wijk spoorden de deelnemers een letter op. De elf gevonden letters vormden twee woorden: S-a-m-e-n V-e-r-d-e-r. We staan immers nog maar aan het begin van de enorme transitie en we moeten samen aan de slag. Wethouder Lot van Hooidonk kreeg een handige kaart van Noordoost overhandigd met daarop de kernwaarden, de alternatieve oplossingsrichtingen voor verwarming en de bronnen die volgens Wijkcoöperatie Griftstroom afvallen.

3 huizen per dag van het gas af in Noordoost

Anders ‘denken’ en ‘doen’ hoeft gelukkig nog niet direct voor iedereen. In Noordoost zijn als eerste de Staatsliedenbuurt, Wittevrouwen en de Huizingalaan e.o. aan de beurt: tot en met 2025 worden plannen gemaakt om die in de volgende negen jaar, tot en met 2034, uit te voeren. De rest van de elf wijken zijn ingedeeld in tweede (gereed in 2040) en derde tijdvak (gereed in 2050). Tuindorp-Oost komt aan de beurt in dit laatste blok. Het staat natuurlijk iedereen vrij om alvast eens met een andere blik naar zijn of haar omgeving te ‘kijken’, zonder direct iets te gaan doen. Recent waren er door Wijkcoöperatie Griftstroom daarvoor twee ’Gluren bij je duurzame buren’-middagen georganiseerd.

 De totale energietransitie is een enorme veranderopgave. Reken maar even mee. In Noordoost staan ongeveer 18.000 woningen. De tijdspanne voor de transitie is zo’n 30 jaar: een simpel sommetje leert dat we dan 600 woningen per jaar moeten aanpakken. Met ruim 200 werkdagen per jaar kom je dan op ongeveer 3 woningen per werkdag.

In heel Utrecht moeten 120.000 woningen van het gas af in die 30 jaar. Dat is 4.000 woningen per jaar ofwel 20 woningen per werkdag.

 Voorbeelden energietransitie in onze wijk

In onze omgeving zijn al voorbeelden te zien. De transitie van de 87 Vesteda woningen (J.P. Thijsselaan in Tuindorp) loopt bijna een jaar. En binnenkort worden de 120 Amvest woningen (Eykmanlaan) aangepakt.  Alleen: als je, uitgaande van 200 werkdagen per jaar, berekent hoeveel woningen per dag dit zijn, kom je bij het eerste project op 0,4 woning en bij het tweede op 0,6. Als ze parallel gepland zouden zijn, kom je op een gemiddelde van één woning per werkdag. Dat is niet de 3 woningen per dag die ‘moesten’.

Net buiten het Tuindorp-Oost-gebied komt de renovatie van SSH Tuindorp West Complex (900 kamers) en de sloop-nieuwbouw van Nieuw Buurland (-150 en +280 woningen). Ondanks dat het tempo nog flink omhoog moet, word ik hier wel vrolijk van, want er gebeurt hier toch wel degelijk iets goeds!

 Voorlichting over duurzaam wonen

Na de verduurzaming van mijn eigen huis bijna 6 jaar geleden, ben ik tegenwoordig te vinden in Leidsche Rijn na oplevering van nieuwbouwwoningen en in Overvecht en Kanaleneiland na oplevering van renovatiewoningen. Hierbij leg ik aan de huurders uit hoe ze het beste om kunnen gaan met alle veranderingen in de duurzame woningen. We kunnen doorleven op de automatische piloot. Maar het is echt de moeite waard om serieus stil te staan bij jezelf. Wat is nu nog normaal, wanneer is het teveel, kan ik zelf minderen en wat kan er wezenlijk anders? Ja, de toekomst is onzeker door geluiden over de veranderende energieopwekking en energieopslag, het stoppen van de salderingsregeling en de netcongestie. Morgen kan alles weer anders zijn, maar dat is geen reden om vandaag niks te doen.

 Wanneer begin jij?

Voor huurders neemt de verhuurder vaak het initiatief. Voor eigenaren is de aankoop van de woning of het geplande groot onderhoud het meest natuurlijke moment om te beginnen. Zit je in een VvE, dan moet je het liefst samen aan de slag. Dan is het fijn als er een ’Buurtaanpak’ met collectieve inkoop is, waarbij je samen (met wat hulp) het werk oppakt (aanbieders/offertes/subsidies/keuze bij opties). Of heb jij al een ‘Slimme buur’ die het voortouw heeft genomen? Zelf ‘Jouw Huis Slimmer’ maken kan natuurlijk ook. Of houd de website van ’Buurtkracht’ in de gaten, want Sabine Upperman van Buurkracht gaat samen met je aan de slag in Tuindorp-Oost. Blijf daarom om je heen kijken voor die broodnodige transitie-inspiratie. Hij komt immers ook een keer aan bij jouw voordeur.

Illustration
Kaart met duurzame warmte-oplossingen voor Utrecht Noordoost