Bericht

Komen er nou stenensjouwers naast de bieb of niet?

Geplaatst op 20 september 2024, 22:50 uur
Illustration

Komen er nou stenensjouwers naast de bieb of niet?
Hoe de Domtoren werd gebouwd? Nou, onder meer door met boten stenen aan te voeren. Die werden vervolgens door oersterke sjouwers naar de plek van bestemming gebracht. Dat is dan ook wat beeldhouwer Anja Roemer met haar ontwerp uitbeeldt – gemaakt van oude stenen die overbleven na de restauratie van de Dom.

Het ontwerp van het kunstwerk laat een boot zien, met in het midden een afbeelding van stenensjouwers (zie tekening). Het is een van de vier ontwerpen die kans maakt om naast de bibliotheek in Tuinwijk te komen. Veel van de overgebleven stenen verdwijnen naar tuinen van rijke mensen aan bijvoorbeeld de Vecht. “Ze kosten tussen de tien- en dertigduizend euro per stuk, dus dan weet je het wel”, aldus Charles Chamboné (77). Hij is de man achter het initiatief voor het kunstwerk. “Het gaat mij erom dat er ook stenen zichtbaar blijven voor het publiek.”

Maar “om eerlijk te zijn is het nog lang niet zover”, verzucht Chamboné. “Ik vang overal bot, terwijl ik goede contacten heb bij de gemeente. De commissie voor beeldende kunst en vormgeving heeft ernaar gekeken, ik hoorde niks. De wethouder hield zich er vervolgens mee bezig, weer geen bericht. Uiteindelijk burgemeester Sharon Dijksma benaderd, maar nog steeds geen resultaat. Ik heb ook nog het restauratiebedrijf gesproken, maar weer niets. Ik ben er inmiddels al twee jaar mee bezig, ik word er een beetje moedeloos van. Ik schaam
me gewoon voor de stad.”

Het ontwerp met de boot vindt Chamboné persoonlijk het meest aanspreekbaar voor het publiek. Omdat de gemeente Utrecht flink moet bezuinigen, verwacht hij niet dat al het geld voor een mogelijk kunstwerk uit de gemeentekas komt. Daarom wil hij ook sponsors werven. “Maar dan moet ik eerst fiat hebben van de gemeente. Ik wacht met spanning af.”

Wordt vervolgd.