Verhaal

Joop: over zorg en dialoog

Geplaatst op 29 augustus 2024, 21:36 uur
Illustration

Joop Kools woont sinds 1972 in Utrecht en al 41 jaar in de Vogelenbuurt.
Na een loopbaan als trainer van onder andere ondernemingsraden ging hij meer vrijwilligerswerk doen: “ik wilde niet een pensionado worden die alleen maar films kijkt en reisjes maakt.”

Stadshospice Utrecht
Joop hoorde van een vriendin over vrijwilligerswerk bij Stadshospice Utrecht. “Ik vind het mooi om op die manier met zingeving bezig te zijn; het nadenken over de laatste levensfase, en met dit werk een bijdrage te leveren aan de verzorging van mensen waarbij het sterven nabij is. Doordat wij als vrijwilligers een stuk zorg overnemen kunnen naasten weer meer partner of familie zijn.”

Thuisinzet
“Het hospice in Utrecht heeft zes kamers waar mensen worden verzorgd waarvan verwacht wordt dat zij binnen drie maanden overlijden. Weinig mensen weten dat er ook thuisinzet gevraagd kan worden: een vrijwilliger van de thuisinzet kan dan de mantelzorger in de thuissituatie ondersteunen. We doen geen medische handelingen, maar wel alles wat de mantelzorger ook doet, en we kunnen dus ook de mantelzorgen tijdelijk vervangen zodat die even ontlast is.”

Vrijwilliger worden bij het hospice
Behalve verzorging worden er ook andere werkzaamheden gedaan door vrijwilligers zoals koken, klussen en tuinonderhoud. Het hospice kan nog meer collega’s gebruiken vertelt Joop: “de negentig vrijwilligers die nu actief zijn vormen een bijzondere gemeenschap. Het hospice is een plek met leed, maar waar het leven gevierd wordt. Je bent steeds bezig met de vraag ‘wat bepaalt kwaliteit van leven?’
Als vrijwilliger moet je het leuk vinden om te zorgen, rust kunnen bewaren en respect hebben voor de eigenheid van de gast, legt hij uit. Per keer moet je kijken wat nodig is en ‘er zijn’. Als mensen interesse hebben mogen ze mij benaderen of contact opnemen met het hospice.”

In gesprek
Naast zijn vrijwilligerswerk bij het hospice organiseert Joop gesprekken bij het Socratisch café en bij ‘Utrecht in dialoog’. “Bij beiden wordt van gedachten gewisseld over verschillende thema’s. Bij Utrecht in dialoog gaat het vooral om verbinding, en bij het Socratisch café wordt gefilosofeerd. Meestal zijn we met een 15-20 mensen. Iedereen kan meedoen, er is een vaste kern maar er zijn ook altijd mensen die mee komen praten als een bepaald onderwerp aanspreekt.” Voor Utrecht in Dialoog organiseert Joop een nieuwe dialoogreeks: Leven met vragen rond de dood. En een dialoogreeks over Polarisatie.

Deel dit: