Bericht

Liesbeth biedt een Kamer met Aandacht

Geplaatst op 29 juli 2024, 16:02 uur
Illustration

Liesbeth Schut uit Tuindorp-oost is vrijwilliger bij ‘Kamers met Aandacht’. Dat betekent dat ze een kamer verhuurt aan een jongere die niet meer thuis kan wonen, of die op zijn of haar 18e moet uitstromen uit de jeugdzorg. Het onderdak is voor een bepaalde periode, maximaal twee jaar. “Het meisje dat nu boven woont kan waarschijnlijk doorstromen naar een kamer bij de SSH.”

Zelf abonneerde Liesbeth zich op de nieuwsbrief toen ze hoorde van de organisatie ‘Kamers met Aandacht’. Tijdens haar werk in de ICT bij onder andere jeugdzorg hoorde ze soms schrijnende verhalen van kinderen die tussen wal en schip dreigden te vallen. “Ik dacht: ‘als mijn dochter het huis uit is heb ik ruimte’”.  

Jongeren
De jongeren die in aanmerking komen voor een Kamer met Aandacht zijn ‘gewone’ jongeren die naar school gaan en/of werken. Alleen hebben zij vaak geen steunend netwerk bij wie zij terecht kunnen. Verhuurders worden ook geen pleeggezin, legt Marjolein, coördinator bij KMA, uit. “De jongeren komen vaak uit jeugd- of pleegzorg, dus die hebben helemaal geen zin in te veel bemoeienis.” Liesbeth vult aan: “mensen hebben bij ‘kamerverhuur’ vaak het beeld van een gemiddelde Nederlandse feestvierende student, maar dat klopt niet. Of denken dat het probleemjongeren zijn. Maar vaak zit het probleem niet in de jongeren zelf, maar komen ze uit een problematische situatie. Vaak zijn ze gewoon blij met de ruimte en de rust.”

Nietsdoen
Liesbeth: “het meisje dat nu boven woont is vrij op zichzelf. Maar ze weet dat ze bij me terecht kan als ze vragen of hulp nodig heeft. Je kan als verhuurder misschien het idee hebben dat je niks doet, maar je doet al veel door iemand een veilig thuis te bieden, gewoon door er te zijn.”

Match op maat
Als coördinator is Marjolein ‘matchmaker’ van ‘Kamers met Aandacht’. “Jongeren worden bij ons aangemeld door zorgorganisaties of buurtteams. We vragen heel precies uit wat een jongere wil en verwacht en wat een verhuurder kan bieden, zodat we een passende match kunnen maken. Sommige mensen vinden het gezellig om bijvoorbeeld samen te eten, en Liesbeth wilde juist iemand die heel zelfstandig is omdat ze zelf werkt en een druk leven heeft. Daarnaast worden duidelijke afspraken gemaakt, dat is allemaal maatwerk: hoe gaat het met gedeelde voorzieningen, met vrienden over de vloer, hoe laat is het stil in huis?.” ‘Kamers met Aandacht’ blijft altijd aanspreekpunt voor de verhuurder, en de jongere heeft tenminste een half jaar wekelijks een gesprek met een begeleider, zodat er continue vinger aan de pols wordt gehouden. 

Empty-nesters en starters
Liesbeth: “Ik denk dat er hier in de buurt veel mensen zijn waarvan de kinderen het huis uit zijn, en dan zit je alleen in dat grote huis… En er is grote woningnood. Dan is het fijn om iets voor anderen te kunnen betekenen. Je biedt je kamer aan voor een vaste periode, dus als je in een volgende levensfase komt en je wil de ruimte weer beschikbaar hebben voor bijvoorbeeld je kleinkinderen, dan is dat geen probleem. Dat is het voordeel: ’Kamers met Aandacht’ is altijd tijdelijk. En je krijgt begeleiding.”
“We krijgen de laatste tijd juist ook jongere verhuurders” vertelt Marjolein. “Mensen die hun eerste huis hebben gekocht en de eerste jaren nog niet aan kinderen denken. Dan is het een win-win situatie: ze kunnen iets betekenen voor een jongere die huisvesting zoekt en ze krijgen een zakcentje waarmee ze hun nieuwe huis kunnen bekostigen.


Meer weten? Kijk hier voor meer informatie of meld je aan voor een  online informatiebijeenkomst

Illustration
Liesbeth Schut en coördinator van 'Kamers met Aandacht' Marjolein Buurman