Duurzaam wonen in Wittevrouwen: het verhaal van Hans de Wind

Hans de Wind woont samen met zijn gezin sinds 1997 op de Poortstraat in Wittevrouwen. Hans heeft elf jaar geleden besloten om zijn huis grondig te verduurzamen. Dit proces begon met het strippen van het hele huis, waarna diverse isolatiemaatregelen werden getroffen. De wanden en het dak werden geïsoleerd, er werd een nieuwe vloer gelegd, en er werden zonnepanelen geïnstalleerd. Daarnaast werd het huis volledig van het gas afgekoppeld en werd een warmtepomp geïnstalleerd.
Het initiële verduurzamingsproject was onderdeel van een breder traject waarin 30 andere gezinnen in de Poortstraat betrokken waren. Het doel was om 80% energiebesparing te realiseren, ondersteund door gratis begeleiding van deskundigen als onderdeel van een experiment van de Rijksoverheid. Hoewel het streven naar 80% besparing niet volledig werd gehaald, zijn de energiekosten van Hans wel aanzienlijk gedaald van €200 naar €140, en is er toch zo rond de 30% aan energie bespaard.
Hans heeft verschillende drijfveren voor het verduurzamen van zijn huis. Ten eerste gelooft hij dat het tegenwoordig een noodzakelijke stap is om bij te dragen aan het duurzaamheidsvraagstuk. Ten tweede draagt het bij aan een gerieflijk huis, in de winter en in de zomer is het klimaat in huis een stuk aangenamer. Ten derde spelen de kostenbesparingen op de lange termijn een rol. Hoewel de initiële investering niet eenvoudig terug te verdienen is in tien jaar, ziet Hans de voordelen op de lange termijn wel.
Uitdagingen en Leerpunten
Hans stuitte tijdens het proces op verschillende uitdagingen. Zo bleek na negen jaar dat de warmtepomp niet goed was afgesteld en daardoor versleten was geraakt door te veel draaiuren. De warmtepomp bleek ook moeilijk te onderhouden vanwege de locatie van de buitenunit, die op de dakkapel was geplaatst, een plek waar monteurs officieel niet eens mogen komen. Bovendien waren er verschillende montagefouten gemaakt. Deze problemen zorgden ervoor dat de warmtepomp na elf jaar eigenlijk vervangen moet worden. Ondanks deze tegenslagen, overweegt Hans de nodige aanpassingen en verbeteringen door te voeren, ondanks de bijkomende kosten die hiermee gepaard gaan. Dit omvat mogelijk het bouwen van een nieuwe dakkapel om de toegankelijkheid en onderhoudbaarheid van de nieuwe warmtepomp te verbeteren.
Een belangrijk leerpunt voor Hans was het belang van een onafhankelijke adviseur. Tijdens het project had hij een adviseur die niet volledig aan zijn kant stond, mede omdat deze adviseur mogelijk andere financiële belangen had. Achteraf besefte Hans dat de adviseur wellicht een verdienmodel had dat gebaseerd was op het krijgen van een fee van de bedrijven die achter de aannemers zaten, naast de financiële steun van de Rijksoverheid. Dit inzicht leidde Hans ertoe om samen met Kees Stap een initiatief genaamd "Energiepaleis" op te richten, dat op maat gemaakte adviezen biedt voor woningverduurzaming. Bij Energiepaleis werken verschillende zelfstandige professionals die huizen specifiek bekijken op basis van de ambitie van de eigenaar, het type woning en het beschikbare budget. Ze maken gebruik van gespecialiseerde software om de eigenschappen van het huis te analyseren en gericht advies te geven over mogelijke verbeteringen. Het idee hiervan was om anderen te helpen de valkuilen te vermijden waarin Hans zelf was terechtgekomen en hen te voorzien van objectieve, deskundige begeleiding bij hun verduurzamingsinspanningen.
Hans benadrukt dat verduurzamen veel ingewikkelder is dan het lijkt. Het gaat niet alleen om wat isolatie en een paar zonnepanelen; een grondige verduurzaming of zelfs het gasvrij maken van een huis is een complexe klus die nauwkeurige planning en deskundig advies vereist. Daarom raadt hij iedereen aan om een onafhankelijke adviseur in de arm te nemen, ondanks de extra kosten. Dit kan uiteindelijk veel kopzorgen wegnemen en ervoor zorgen dat de verduurzamingsmaatregelen op de juiste manier worden uitgevoerd, waardoor zowel het comfort als de energie-efficiëntie van het huis aanzienlijk verbeteren.
De gouden tip: een onafhankelijke duurzaamheidsadviseur
Hans raadt zijn buren aan om bij verduurzaming een duurzaamheidsadviseur naast zich te hebben. Hij benadrukt dat verduurzamen ingewikkelder is dan het lijkt en dat een goede adviseur veel kopzorgen kan wegnemen. Met het Energiepaleis biedt Hans zelf een platform waar buurtbewoners terecht kunnen voor op maat gemaakte adviezen en ondersteuning bij hun verduurzaming inspanningen.
Met zijn toewijding aan duurzaamheid en gemeenschapszin is Hans de Wind een inspirerend voorbeeld van hoe individuele inspanningen en betrokkenheid een positieve impact kunnen hebben op zowel de leefomgeving als de bredere gemeenschap.