Ineke over veertig jaar samenwerking in buurtgroen
Je zou het haast niet geloven als je er nu rondloopt, maar nog niet eens zo heel lang geleden was Wittevrouwen een wijk met amper groen en bomen. Dankzij inzet van buurtbewoners kwam daar verandering in en transformeerde Wittevrouwen tot de plantenrijke wijk die het nu is. We spraken met Ineke Thierauf, die zich al meer dan veertig jaar inzet voor groen in de buurt.
“Vanaf het allereerste begin heb ik me beziggehouden met groen, wat er niet was op dat moment,” vertelt Ineke. “Je moet je voorstellen, toen wij hier kwamen wonen, was er geen blaadje groen in de straat. Het was echt een beetje uitgestorven en kaal. Ja, dat mocht ook niet of zoiets, dat werd mij verteld. Maar op een gegeven moment begon de gemeente zelf en stopte folders in de bus of we een klimplant wilden hebben voor naast onze deur. En die leverde de gemeente af. Die roos die daar staat, die is nog uit die tijd. Die heeft het allemaal overleefd.” Een paar jaar later legde de gemeente in een paar straten woonerven en groenvoorzieningen aan Maar deze werden al snel verwaarloosd toen de gemeente geen geld meer had om deze zelf te onderhouden.
Plantenbakkencommissie
De plantenbakcommissie werd in 1990 opgericht met vrijwilligers die over het slechte groenonderhoud klaagden bij het wijkbureau. Zij zorgden ervoor dat elke plantenbak een bewoner als verzorger kreeg. Het idee van de plantenbakcommissie bleek een succes te zijn. De wijk ontvangt nu ongeveer 2000 euro subsidie per jaar, een bedrag dat is gegroeid naarmate het aantal plantenbakken toenam. Ineke vertelt dat er nu ongeveer 200 tot 250 plantenbakken in de wijk staan, die door bewoners individueel of gezamenlijk worden onderhouden.
Contactpersonen
De organisatie van de plantenbakcommissie is zorgvuldig gestructureerd. “We hebben van die 200 verzorgers een plantenbakcommissie met nu 14 contactpersonen,” legt Ineke uit. Deze contactpersonen houden toezicht op de plantenbakken en letten erop dat ze goed worden onderhouden. Als een bak wordt verwaarloosd, zoekt de contactpersoon naar een nieuwe verzorger in de buurt. Dit is gelukkig steeds minder vaak nodig. “Dat het helemaal niet meer lukt om een plantenbak te laten verzorgen, dat hebben we zeker al een jaar of 7, 8 niet gehoord. Nu geven mensen (jong en oud) ook steeds meer om groen. Groenactie en zelfbeheer wordt ook door de gemeente gestimuleerd. Maar dat moet je wel met een aantal samen doen.”
Waardeverhoging huizen
Hoewel samenwerking met de gemeente vrijwel altijd goed gaat en belangrijk is voor het succes van de groene initiatieven in Wittevrouwen, was de gemeente enkele decennia terug even niet de grootste fan van plantenbakken. Ineke vertelt over een tijd waarin de gemeente tegen plantenbakken was en geen subsidie verleende. Een studente economie werd gevraagd om te onderzoeken wat de plantenbakken bijdroegen aan de waarde van de huizen in de wijk. “Huizen waren drie tot vijf procent meer waard door de aanwezigheid van goed verzorgde plantenbakken en daardoor de WOZ waarde en belastingopbrengst hoger” zegt Ineke. Inmiddels is het gemeentebeleid rondom plantenbakken veranderd dankzij de inspanningen van bewoners en een veranderende tijdsgeest. “Nu zijn ze heel erg voor, vanwege klimaatoverwegingen voor de opvang van regenwater,” zegt Ineke.
Informeel geregeld
Ineke: “De gemeente is gewoon heel ondersteunend. Toen we begonnen, hadden we een hele welwillende groenopzichter, de baas van de groendienst hier in de wijken. Hij heeft ons heel erg geholpen, ook voor de keuze van planten en dat soort dingen. Maar ook hoe dat organisatorisch niet te regelen met de gemeente. In de zin dat de gemeente wilde dat we als formele organisatie een contract afsloten. Maar dat nogal beklemmende contract wilden we niet tekenen. Uiteindelijk vonden we een manier om zonder formeel contract te werken, met instemming van de groenopzichter. We krijgen nog steeds wel jaarlijks een subsidie, dus de gemeente weet dat we bestaan.”
Plantenkeuze
Tot slot geeft Ineke een rondleiding door haar eigen plantenbak en deelt ze haar keuzes en ervaringen. Ze heeft gekozen voor sterke planten die goed bestand zijn tegen verschillende weersomstandigheden en omgevingsfactoren. “De planten staan er ook al heel lang. En degene die erin staat, die overleeft,” vertelt ze. “We hebben wel geleerd welke planten het wel of niet doen, in de loop van de tijd. Ook van het advies van de gemeente en hoveniers. In de plantenbakcommissie zit ook een hovenierster, die een eigen bedrijf heeft op dat gebied. En anderen die ook heel veel van planten afweten. Die planten moeten tegen droogte kunnen, als het te nat wordt, tegen strenge winters, tegen warme zomers, tegen kattenpis en hondenpoep... Dus het moeten heel erg sterke planten zijn. We hebben een boekje waar tips in staan.”
Doe mee!
Ineke moedigt anderen aan om deel te nemen aan groene initiatieven in hun eigen buurt. Voor degenen zonder plantenbakken zijn er verschillende groengroepen, zoals die in het Griftpark, waar mensen kunnen helpen. “Je hebt de bloementuin en de plantenmuur in het Griftpark, daar hebben ze mensen nodig. Net als bij de Griftkade, die wordt ook onderhouden door de bewoners. Niet de bomen natuurlijk, maar wel de bodem wat er aan plantjes en bollen in staan. Dat is heel veel werk.” Ineke benadrukt het belang van betrokkenheid bij de buurt en hoe dit de leefomgeving kan verbeteren. Zo kan iedereen helpen bij het vergroenen van de wijk en bijdragen aan een betere leefomgeving.
Foto: Andrey Nesterov