Bericht

Energiecafé 2 juli - Krijg grip op je energierekening

Geplaatst op 9 juli 2024, 12:35 uur
Illustration

Tijdens het afgelopen Energiecafé ging het over grip krijgen op je energieverbruik. Cees deelde zijn verhaal over hoe hij al meer dan 1500 dagen dagelijks zijn energieverbruik bijhoudt, inclusief de energieopbrengst van zijn zonnepanelen. Het verbruik van een aantal huishoudelijke apparaten heeft hij per apparaat een korte periode (bijv. een maand) bijgehouden. Daarnaast werden er in het Energiecafé diverse praktische tips gedeeld om energieverbruik op andere, soms snellere, manieren te monitoren, zoals jaarlijkse controle van de energierekening, het gebruik van slimme meters, energieverbruiksmanagers, en losse meters voor specifieke apparaten.

De ‘gekke hobby’ van Cees

Al jarenlang begint Cees elke ochtend met het invoeren van drie waarnemingen: de stand van zijn analoge meter, die van zijn gasverbruik en de zonne-energie die wordt opgewekt door zijn drie nieuwe zonnepanelen. Deze routine heeft hij inmiddels al meer dan 1500 dagen volgehouden. Dit gedetailleerde bijhouden resulteert in duidelijke bevindingen, en soms plaatjes, zoals de grafiek hieronder (zie foto 1). Die laat precies zien wanneer  er meer wordt opgewekt dan verbruikt en wanneer dat  andersom is. “Dat het milieu en de aarde een goed beheer nodig hebben, snapte ik al op jonge leeftijd en maakt dat ik mij niet schaam voor mijn gekke hobby” aldus Cees over de afgelopen 1500+ dagen.

Sinds 2001 heeft Cees 16 zonnepanelen op zijn dak, die volgens hem na 23 jaar misschien wel toe zijn aan vervanging. Onlangs heeft hij, na instructie van Peter Stoffelen van Econovum uit onze wijk, samen met Ward’ zijn zoon drie nieuwe zonnepanelen op het platte dak van zijn slaapkamer neergezet (zie foto 2). Een aantal uur later kwam Peter weer terug, beoordeelde hij dat, zag dat het goed was, en stak hij de stekker in het stopcontact:installatie voltooid. . Deze grip-tip ervaring inspireert hem enorm dat we in de wijk elk jaar een moeder-dochter en vader-zoon award gaan uitreiken aan deze koppels die zoiets ook thuis realiseren. Dochters en zonen, moeders en vaders, kunnen blij worden van deze samenwerking met elkaar en met deze manier om met de toekomst bezig te zijn.

Naast het opwekken van zonne-energie, heeft Cees zich ook verdiept in het energieverbruik van zijn huishoudelijke apparaten. Tot zijn verrassing ontdekte hij dat zijn oude vriezer, die al een kwart eeuw oud is, veel minder energie verbruikt dan hij had verwacht:slechts een halve kilowatt per 24 uur, wat neerkomt op 180 kilowatt per jaar. Dit is opvallend zuinig in vergelijking met andere oude vriezers en koelkasten, waardoor hij besloot deze niet te vervangen. Ook keek hij naar andere huishoudelijke apparaten om te zien welke veel of juist weinig energie verbruiken om beter inzicht te krijgen in de verdeling van zijn energieverbruik.

Andere opties om je energieverbruik te meten

Het bijhouden van je energieverbruik kan op verschillende manieren. Tijdens het Energiecafé werden er een aantal praktische tips gegeven om je energieverbruik op een handige manier te monitoren.

1. Jaarlijkse Controle van je Energienota

Een van de eerste stappen is om jaarlijks je energierekening te bekijken. Vergelijk deze met de voorgaande jaren om te zien of er opvallende veranderingen zijn. Deze jaarlijkse controle helpt om onregelmatigheden te ontdekken en inzicht te krijgen in je energieverbruikspatronen.

2. Regelmatig Aflezen van de Energiekosten

Het regelmatig aflezen van je energierekening, of dit nu dagelijks of maandelijks is, kan eenvoudig online. Door dit te doen, kun je snel reageren op eventuele veranderingen in je verbruik. Veel energieleveranciers bieden een online portaal waar je je huidige verbruik kunt inzien en vergelijken met eerdere periodes.

3. Gebruik van Losse Meters

Voor een gedetailleerder inzicht in welke apparaten in huis veel energie verbruiken, kun je gebruik maken van losse meters. Deze apparaten meet je het specifieke verbruik van individuele apparaten, zodat je kunt identificeren welke apparaten energiezuinig zijn en welke niet.

4. Slimme Meter Portaal 

Een slimme meter biedt veel mogelijkheden om je energieverbruik beter te begrijpen. Via een slimme meter portaal, toegankelijk via een app, kun je realtime gegevens inzien over je energieverbruik. Dit maakt het gemakkelijk om te zien wanneer je het meeste verbruikt en waar je kunt besparen. 

5. Energieverbruiksmanager

Een energieverbruiksmanager, die werkt via wifi en een slimme meter, biedt gedetailleerde analyses van je energieverbruik. Deze tool gaat via een app en kan je helpen om gerichter energie te besparen door je bewust te maken van je verbruik op verschillende momenten van de dag.

6. Analoge Methode

Hoewel technologie veel voordelen biedt, is de analoge methode, zoals die van Cees, nog steeds zeer effectief. Door dagelijks handmatig je meterstanden bij te houden en deze gegevens te analyseren, kun je een goed beeld krijgen van je energieverbruik en mogelijke besparingen. 

Door gebruik te maken van deze tips en tools kun je op een overzichtelijke en effectieve manier je energieverbruik bijhouden en optimaliseren. Of je nu kiest voor digitale oplossingen of de traditionele, analoge methode, elke stap richting bewust energieverbruik draagt bij aan een duurzamer huis!

Energiecafé

Heeft u ook energiegerelateerde vragen? Heeft u advies nodig op het gebied van verduurzamen in huis? Kom dan langs bij het volgende energiecafé op elke eerste dinsdagavond van de maand!