Bericht

Stichting Kameroenwerkt organiseert Reizen naar het Hart van Afrika

Geplaatst op 7 juli 2024, 11:59 uur
Illustration

Vanaf 2022 organiseert KW jaarlijks  reizen naar Gambia getiteld: Reis naar het Hart van Afrika

De eerste reis vond plaats van 14 – 24 januari 2022 en was een overdonderend succes.

In 2023 zijn er vier Reizen naar het Hart van Afrika geweest.

In 2024 zijn er twee Reizen naar het Hart van Afrika geweest

In 2025 zijn er twee Reizen naar het Hart van Afrika gepland 7-17 februari (paar plekken vrij) en 21 februari - 3 maart (vol)

Alle deelnemers tot nu toe waren (diep) onder de indruk van het leven daar: De open en hartelijke houding van de Gambianen, de natuur, het heerlijke klimaat en ook wat KW maar vooral Ida Ndow en Modou Ceesay hebben bewerkstelligd binnen de projecten.

De reizen duren in principe 10 dagen en ondersteunen de projecten van KW, maar altijd op basis van vrijwilligheid. Naast het georganiseerde programma is er ruimte voor eigen initiatieven.

Je loopt een halve dag mee met een gezin van een kind dat gesponsord wordt en je levert een bijdrage aan de Bymyra Biligual School zoals: Een cursus EHBO voor docenten, een workshop schaken, een excursie naar het slaveneiland st James mogelijk maken, les in het gebruik van microscopen, implementeren van creatieve (onderwijs)vormen, organiseren van de sportactiviteiten, een Excel-workshop voor de accountant, een toneelstuk regisseren, zingen met kinderen. Er is vast internet aangelegd op de belangrijke plekken van de school. Een 3,5 x 3,5 m kaart van de wereld op een muur geplakt, Bomen en planten geplaatst. Vele creatieve workshops gegeven: zingen, dansen, maskers maken, poppen van pollepels, topografie. Er zijn drie reizen met leerlingen van Grade 6-9 georganiseerd naar het slaveneiland St. James en een uitstapje naar het Centrum voor Beroepsonderwijs en het strand.

Je bezoekt Bymyra Vocational en levert daar al of niet een bijdrage. Je laat nieuwe kleren maken bij Effie’s Design &Tailory shop, volgt een workshop bij Dodo, neemt deel aan een zinderende culturele dag met veel dans en kleur.
Je geniet van de rust van TunbungVillage, de heerlijke stranden van Gambia, vogels spotten, ronddwalen op een markt en vooral ook van het vrolijke onbevangen contact met de Gambianen.

Info-opgave bertiehendriks@tiscali.nl

Ervaringen van deelnemers 2023

Marga:

Het was een fantastische reis die mij rijkelijk heeft vervuld; het samen zijn met de mensen, school, de gesprekken, ideeën, het eten, het dansen, de markten, muziek, de school, het strand, TungbungVillage, de vogelgeluiden, baobab, de natuur, de busritten. Alles top georganiseerd. Dank je wel!!

Maria:

De ontvangst op school was hartverwarmend. Ieder van onze groep heeft lessen gegeven in verschillende vakken. Ik heb me gericht op “creative writing”, “presentation”, “trash-art” en “singing”. Anderen gaven sportlessen, werken met zgn. wisbordjes, microscoop-lessen en textiele werkvormen.
Verder hebben we andere leuke dingen gedaan, zoals bird-watching en een batik-workshop.
Heel fijn was het om steeds weer thuis te komen in het rustige Tunbung Artvillage, temidden van de grote bomen en struiken. We sliepen in eenvoudige kleine huisjes en aten heerlijk buiten aan een grote tafel. ’s Morgens werden we wakker van de meest bijzondere vogelgeluiden.
Maar het meest bijzondere waren de mensen in Gambia! Waar we ook kwamen, waren de mensen gastvrij, hartelijk en vrolijk. Bertie leidde de reis en had door al de jaren dat hij al in Gambia komt veel voorwerk gedaan. We kwamen a.h.w. in een gespreid bedje.
Ik heb intens genoten! En dan heb ik het nog niet eens over het heerlijke weer, de zee en het strand gehad. Als het kon vloog ik direct weer terug.

Sjaak:

Het project ‘Beroepsonderwijs’ is een nieuwe ontwikkeling van formaat. Een mooie basis om jongeren kansen te bieden vaardigheden te leren en zich in een beroep te bekwamen.

Gedreven vaklieden bouwen samen met ROC Tilburg aan dit prachtige plan waardoor kennis gedeeld wordt en zich in Gambia kan verspreiden.

Die gedrevenheid, die vriendelijke lach, die wil om het te leren, zie je voel je en proef je als je echt kijkt en luistert. De mensen willen kansen zien en kansen pakken. Wij kunnen daar een steentje aan bijdragen!

Ilse:

De “Reis naar het Hart van Afrika”; en dat was het! De warmte van het gezin waar ik op bezoek ben geweest is onbeschrijfelijk, eerst samen naar de markt, echt een belevenis, alleen al om alle geuren, smaken en kleuren. Daarna samen koken en heerlijk gegeten. Voor een paar uurtjes opgenomen in het gezin en ik voelde me werkelijk heel welkom!

De reis, het werken op de school, er was veel gelegenheid voor uitwisseling. Elkaar leren kennen en leren begrijpen, de connectie en wederzijds elkaar zien. Leren van de vrolijkheid ondanks dat het leven er soms hard is.   

Deel dit: