Verhaal

Rijk Spijkerboer vertelt over Wittevrouwen

Geplaatst op 21 juni 2024, 20:07 uur
Illustration

Wittevrouwen is een zeer geliefde wijk, maar dit was niet altijd zo...

Buurtbewoner Rijk Spijkerboer is gids bij het Gilde en vrijwilliger bij Zimihc. Hij geeft in wijkkrant Wittevrouwen een voorproefje van de verhalen die tijdens de de Gildecursus ‘Kijken in de buitenwijken’ verteld worden.

Bron: Wijkkrant Wittevrouwen
Het Wittevrouwenverhaal begint rond 1850. “Tot die tijd was dit gebied het domein van boeren en tuinders, met hofstedes als de Zandhof en de Bollenhof, en van de kerk”, vertelt Rijk. “De industrie in het huidige Griftpark breidde zich uit en had arbeiders nodig. Bovendien trokken vanwege een hongersnood (1845-1848) veel mensen naar de stad. Er waren dus dringend nieuwe woonwijken nodig. Speculanten zagen, ook toen, hun kans schoon en kochten grond op zodra een boer vertrok. 

In de jaren zestig ontploft het autoverkeer en ontstaan er plannen voor grote autobanen dwars door de wijk. “Huisbazen stellen hierdoor onderhoud uit, langzaam verpaupert de wijk. In die tijd wordt er door bewoners veel ‘aksie’ gevoerd. In 1975 wordt Wittevrouwen aangemerkt als stadsvernieuwingsgebied.” De gemeente subsidieert het (verplicht) opknappen van de huizen. De arbeiders van toen zijn grotendeels verdwenen. Hun huisjes, net na de oorlog zo’n 5000 gulden waard, doen nu soms 6 ton.

Lees het hele artikel hier
Meer weten?
In september organiseert het Gilde een cursus waarin op vijf achtereenvolgende donderdagen de wijken Wittevrouwen, Ondiep, Wilhelminapark, Hoograven en Abstede worden bezocht. Aanmelden kan hier.


Deel dit: