Bericht

In De Buitenkamer werk je met je handen en met elkaar

Geplaatst op 20 juni 2024, 11:55 uur
Illustration

“Hier ontstaat de verbinding met de maatschappij weer”

Aan het einde van de Oostbroekselaan in Rijnsweerd staat een groot, oud huis verscholen in het groen. Ooit een pand van de Universiteit. ‘Uit je hoofd - in je hart - met je handen’ staat er met plakletters op de ruiten. Buiten hoor je het lawaai van de constante stroom auto’s op de snelweg. Maar binnen is het opvallend stil. Niet alleen wat geluid betreft, ook de ruimte straalt rust uit.

Aan de wand hangen gevilte kleden, in een hoek staat een kast gevuld met potten vol gedroogde zaden. En voor een raam hangen gekantkloste kleedjes in ronde ringen. Een weefgetouw, spinnewiel en kaardemolen staan startklaar in deze tot atelier omgetoverde ruimte. Op het weefgetouw is een onaf stuk gestreept doek aan een kant opgerold, aan de andere kant steken gespannen draden uit. “Als je zin hebt om te weven, dan doe je dat. En zodra de lap lang genoeg is, bekleden we er stoelen mee.” Terwijl we door het pand lopen, vertelt Annette van Herk alles over ‘De Buitenkamer’. De spullen komen van de Kringloop, van Marktplaats of uit de boedel van een huis dat moest worden leeggehaald. “Niets is nieuw hier.”

Dingen proberen in je eigen tempo
De Buitenkamer is bedoeld voor Utrechters die uit hun hoofd willen komen. Zoals mensen met afstand tot de arbeidsmarkt, omdat ze langdurig ziek zijn, of een burn-out hebben. Of vluchtelingen die niet aan het werk kunnen. “Hier ontstaat de verbinding met de maatschappij weer. Hier kun je doen wat je wilt en als het genoeg is, is het genoeg,” vertelt Annette. “De Buitenkamer is een opstap om weer contacten te leggen, in je eigen tempo. Je kunt je weer nuttig maken. Een jongedame kwam hier voor de eerste keer spinnen en ze bleek een natuurtalent. Zij leert nu elke week aan anderen hoe je moet spinnen. Het atelier is een soort proefstation waar je dingen mag proberen.”

Blij van met je handen werken
Annette is samen met Sandra Muijs, die bij haar in de straat woont, de initiatiefnemer van De Buitenkamer. Het plan hiervoor ontstond op de moestuin van Sandra, in het volkstuincomplex dat ook aan de Oostbroekselaan ligt. Annette bood aan om Sandra mee te helpen op de tuin. “Als je me vier jaar geleden had gezegd dat ik in de tuin zou gaan werken, had ik je hard uitgelachen.” Haar ervaring was namelijk dat er altijd veel moet gebeuren in de tuin, dat was voor Annette geen ontspanning. “Maar Sandra sprak de magische woorden ‘hier hoeft niks’. Dat was voor mij de omslag. Ik werd zo blij van met mijn handen bezig zijn.”

Ze waren ervan overtuigd dat dit voor meer mensen goed zou zijn en besloten de moestuin beschikbaar te stellen voor anderen. Annette en Sandra nodigden vluchtelingen van de noodopvang uit en dat bleek een succes. “Ze kwamen tot rust in onze tuin en bloeiden op. En door samen aan de slag te gaan, kwamen we in verbinding met elkaar.”

Atelier met oude ambachten
Ruim een jaar geleden breidden Annette en Sandra hun initiatief uit met het atelier. Daarmee hebben ze nog volop plannen en ze willen de mogelijkheden van het pand nog meer benutten. “Het liefst willen we het atelier uitbreiden met keramiek, houtsnijden of papier scheppen. We willen de oude ambachten terugbrengen, allemaal gebaseerd op natuurlijke materialen. We proberen in De Buitenkamer duurzaam te zijn in de breedste zin,” sluit Annette af. “We gaan duurzaam om met de natuur én met mensen.”

Meer over De Buitenkamer
Iedereen die woont en/of werkt in Utrecht en er behoefte aan heeft om uit zijn hoofd te komen, is welkom in De Buitenkamer. Kom je voor de eerste keer? Meld je dan even aan via info@debuitenkamer-utrecht.nl. Meer weten? Kijk op debuitenkamer-utrecht.nl of op Instagram @de_buitenkamer_utrecht.