Bericht

Terugkijken op Gluren bij de Duurzame Buren

Geplaatst op 12 juni 2024, 15:20 uur
Illustration

Afgelopen zondag vond het evenement “Gluren bij de Duurzame Buren” plaats, dat buurtbewoners de kans bood om een kijkje te nemen in de duurzame woningen van hun medebewoners. Het doel was om op een laagdrempelige en leuke manier buurtbewoners te enthousiasmeren voor verduurzaming. Hier een terugblik op een middag vol interessante verhalen, nieuwe ideeën en waardevolle kennisuitwisseling!

De duurzame huizen
Tijdens de "Gluren bij de Duurzame Buren" dag lieten verschillende bewoners hun duurzame maatregelen zien aan hun medebewoners:

Hans S. liet de biobased isolatie zien die hij aan de binnenzijde van zijn dak en gevel (voorzetwand) heeft aangebracht (zie foto 1). Daarnaast vertelde hij ook over zijn zonnepanelen die onderdeel zijn van duurzame energieoplossingen in zijn huis.

Bij Rogier konden deelnemers zijn nieuwe geïsoleerde voordeuren, gemaakt naar het oude ontwerp van het huis uit 1860, bekijken (zie foto 2). Ook besprak hij zijn warmtepomp en de zonnepanelen met sedum ertussen (zie foto's 3 en 4). Hij liet hij onder anderen ook zijn triple beglazing met dubbele kierdichting, HR++ ramen met draai kiepfunctie, en balansventilatie kanalen voor de toevoer van frisse lucht zien (zie foto 5). Rogier liet weten dat hij via zijn bedrijf mensen adviezen kan geven bij bouwen en verbouwen.

Jeroen liet de installatie van zeven zonnepanelen zien, die in april van dit jaar met Zonneplan zijn geplaatst (zie foto 6). Hij deelde zijn ervaring met het aanvragen van zes offertes voordat de zonnepanelen daadwerkelijk werden geïnstalleerd.

Joop toonde zijn zonnepanelen op het dak en de zonneboiler voor het verwarmen van tapwater en de douche. Hij liet ook de aanleg van vloerverwarming op een houten vloer en lage-temperatuurradiatoren op de bovenverdiepingen zien. Verder besprak hij het energieadvies aan huis dat hij kreeg voor een systematische verduurzaming van zijn woning.

Peter deelde de grondige renovatie van zijn pand bij aankoop in 2014, inclusief volledige isolatie met HR++ glas. Hij vertelde over zijn energiezuinige ventilatiesysteem met warmteterugwinning en de warmteterugwinning technologie in de douches. Daarnaast vertelde hij ook over zijn negen zonnepanelen en de originele deuren met tochtwering en HR-achterzetramen.

Wilma vertelde over het verduurzamen van haar sociale huurwoning van Bo-Ex. Ze toonde haar zonnepanelen en deelde diverse tips om de energierekening omlaag te brengen.

Michiel liet zijn douchewarmteterugwinning (zie foto 7) zien en de gevelisolatie van een steensmuur met (zie foto 8). Hij vertoonde de geïsoleerde stalen kozijnen van zijn uitbouw (zie foto 9) en de warmtepompboiler voor warm water. Hij besprak ook de binnenunit van de warmtepomp en de balansventilatie die zorgt voor frisse lucht en afvoer van vocht, waardoor er geen condens en schimmel meer is.

Hans de W liet de bezoekers het boilervat en de warmtepomp op de vliering zien, dat rond 2013 is geplaatst. Hij legde uit dat er sindsdien enkele leerpunten zijn geweest, zoals de ontoegankelijkheid van de installatie voor monteurs. Hans zoekt nog naar een betere oplossing, mogelijk een dakkapel aan de achterkant van het huis. Verder toonde hij een voorzetwand en een lage temperatuur convector (zie foto 10).

Een succesvol evenement!
Het evenement "Gluren bij de Duurzame Buren" was een succes! Nogmaals dank aan alle deelnemers en degene die hun huis hebben opengesteld. Het was een middag waarbij deelnemers waardevolle inzichten en ideeën opdeden over verschillende duurzame maatregelen, van biobased isolatie en zonnepanelen tot warmtepompen en energiezuinige ventilatiesystemen. De middag was niet alleen leerzaam, maar ook een fijne gelegenheid voor kennisuitwisseling. We hopen richting het einde van het jaar nog een Gluren bij de Duurzame Buren dag te organiseren waar nieuwe huizen worden opengesteld en meer inspiratie kan worden opgedaan!

Deel dit: