Verhaal

Filosofische buurman Jochem

Geplaatst op 3 april 2024, 15:47 uur
Illustration

Jochem woont samen met zijn hond Maya, die hij heeft gevonden tijdens een hike in het buitenland, in een hoekhuis op de Bladstraat. Hij voelt zich hier thuis en sterk verbonden met de buurt. Jochem is een filosofische ziel en hij beschrijft zichzelf als een sociaal persoon, iemand die graag contact maakt met de mensen om hem heen en altijd op zoek is naar nieuwe dingen om te leren.  

Als buurman heeft Jochem twee kanten: enerzijds houdt hij van verbinding en contact maken, anderzijds hecht hij veel waarde aan zijn eigen ruimte en privacy. Hij vindt het belangrijk om een balans te vinden tussen verbinding en individuele tijd. 

Voor Jochem is een goede buurt er een waar mensen oog hebben voor elkaar. Hij waardeert het wanneer mensen oprecht interesse tonen in anderen, vanuit een intrinsieke motivatie. De oprechte interesse begint volgens hem door goed te luisteren, omdat hij gelooft dat je zo veel meer kunt horen dan wat mensen daadwerkelijk zeggen. Hij heeft liever één serieus gesprek in een week met iemand op straat dan alleen maar oppervlakkige begroetingen. 

Het zal je dan misschien ook niet verbazen dat hij zelf coachingsgesprekken voert met mensen om hun passie te vinden en ze te helpen met het gevoel dat ze goed genoeg zijn. Daarnaast vindt hij het leuk om in zijn vrije tijd te paddelen en is hij momenteel op zoek naar vrijwilligerswerk waarbij hij iets kan betekenen voor anderen.  

Wat Jochem aantrekkelijk vindt aan de buurt is de vriendelijkheid van de mensen en de warme sfeer die er hangt. Hij geniet van zijn dakterras, waar hij graag zit onder een grote druiventak. Daarnaast waardeert hij de levendigheid van de buurt, met mensen die in de zomer langs zijn huis lopen met ijsjes van Roberto's. 

Als buurman wil Jochem graag een luisterend oor zijn en oprecht betrokken zijn bij zijn buurtgenoten. Hij gelooft dat echte verbinding ontstaat in het moment, zonder dat het verplicht voelt. 

Buurtbel Wittevrouwen brengt de wijk bij elkaar. We stellen graag onze buren voor. Wil je meer verhalen van buurtbewoners lezen? Bekijk dan de portretjes van onze buurtbewoners.

Deel dit: