Bericht

Het nieuwe jaar in met mooie buurtinitiatieven

Geplaatst op 11 januari 2024, 11:02 uur
Illustration

Levendige gesprekken, mooie plannen en live muziek; nieuwjaarsbijeenkomst Buurtbel is initiatiefrijk en gezellig

Buiten is het ijzig koud, maar binnen in de foyer van de Paardenkathedraal is het warm en gezellig. De ongeveer 50 bezoekers worden bij binnenkomst verwelkomd met gitaarmuziek en zang van Adriaan en Willem. Simône begeleidt de avond en heet iedereen welkom op deze vierde bijeenkomst voor buren in de Paardenkathedraal. Ze ziet bekende maar ook nieuwe gezichten.

De nieuwe gezichten hebben de avond gevonden via de flyers, de nieuwsbrief of via een van de buren in het hofje, een van de leden van hun zwemclubje of via Oma’s soep in de Nieuwe Kerk. Bekende gezichten waren bij vorige bijeenkomsten aangenaam verrast door de sfeer: ‘Een plek, in alle narigheid van de actualiteit, waar mensen bij elkaar komen’.

Wens om nog meer buurtbewoners te betrekken

Simône licht toe dat de Buurtbel de buurt fijner wil maken met meer ontmoetingen en zorg voor elkaar. Ook met mensen die thuis zitten en mogelijk vereenzamen. Ze benadrukt dat ook jongeren extra aandacht verdienen.

Ruim een jaar geleden begon de Buurtbel klein, een enkel groepje actieve mensen met de droom voor meer verbinding in de buurt. Inmiddels zijn er veel mooie activiteiten gerealiseerd en deze worden in het komende jaar voortgezet. Simône benoemt er een aantal: plandelen, Oma’s soep, de Groene vrouwen, de spelletjesavond, de Energiegroep, de Jongerengroep en Bakkie Buurtbel. Ze verwijst naar de nieuwsbrief en de website waar daarover, en nog veel meer, informatie te vinden is.

De grote wens is voor komend jaar nog meer buurtbewoners te bereiken en ook meer actieve buurtbewoners bereid te vinden te helpen bij de Buurtbel.

Korte presentaties met initiatieven voor de buurt

Hierna zijn er een pitches: korte presentaties waarin actieve buren vertellen over hun plan of idee om zo geïnteresseerden daarbij aan te laten sluiten.

  • Tia vraagt aandacht voor de Spelletjesavond: elke 4e donderdagavond in de Nieuwe Kerk, wees welkom!
  • Emina is op zoek naar locaties en locatiebeheerders in de wijk voor Rechtstreex, een initiatief dat verse seizoensproducten uit de regio direct van de boer aan consumenten aanbiedt.
  • Tineke vraagt aandacht voor de inspiratieworkshop op de 3e zaterdagochtend met de Schoolvoorouders.nl  
  • Sil en Rosco presenteren de Jongerengroep, speciaal voor jongeren in de wijk. Vraag aan de aanwezige ouders, oma’s en opa’s: attendeer de jongeren in je omgeving op de Buurtbel, sleep ze mee naar Oma’s soep!
  • Marianne en Hans presenteren de Energiegroep: iedere 2e maandag van de maand komt deze bijeen om buurtbewoners te helpen met verduurzamen van de woning. Wie wil zich hierin verdiepen en aansluiten bij de Energiegroep? Op iedere 2e dinsdag is er Energiecafé voor de concrete vragen.
  • De Vraagbaak is in ontwikkeling. Doel is een centraal contactpunt in de wijk waar buurtbewoners hulp kunnen vragen en bieden. Kan daarbij aangesloten worden bij de diverse straatapps die er voor dit doel al zijn? Verbinders gezocht!
  • Anna verzorgt een Creatieve workshop: verbeeld de kracht van de wijk in een kunstwerk. Als er flink wat kunstwerken zijn volgt hieruit een fotoproject.
  • Simône wil graag ouderen en jongeren met elkaar in gesprek laten gaan over de wijk van vroeger en nu. Ook zal Monique daar iets meer vertellen over het ‘bankjesproject’.
  • Buurtbewoner Philip wandelt graag en is door de oorlog in Oekraïne een initiatief gestart: hij loopt met een vriend in vrede (dus stilte) voor vrede. Zondags vanaf Lepelenburg vanaf 10.00 tot 11.00 wandelen. Hij zou graag een loopgroep beginnen vanuit het thema Vrede.
  • Souad vraagt aandacht voor BuurtSoep Wittevrouwen, de 4e donderdag van de maand in de Nieuwe Kerk, gratis soep en aandacht voor elkaar.
  • Wilma wil 25 jaar Griftpark vieren. Niet alleen voor Wittevrouwen, maar voor alle aanpalende wijken. Wie wil meedenken? Op 2 februari is er een brainstorm in het Volkstuinencomplex De Pioniers.

Hierna is het pauze voor een drankje en hapje en een goed gesprek.

Na de pauze kunnen de bezoekers meer informatie vinden bij initiatiefnemers van de verschillende pitches die elk een eigen informatiepunt hebben ingericht. Er zijn levendige gesprekken en er wordt veel uitgewisseld.

Wat neem je mee?

Simône sluit hierna het programma af met de vraag: wat neem je mee?

‘Levendigheid, bankjesproject, duurzaamheid, veel nieuwe initiatieven, nieuwe mensen ontmoet.’

‘Ik kom hier ook weer oude bekenden tegen. Dat levert herinneringen op. De oude foto’s die hier geprojecteerd worden helpen daar ook bij.’

Annemarie is vrijwilliger bij Odensehuis Andante, een laagdrempelige locatie voor, door en van mensen met (beginnende) dementie, naasten en vrijwilligers in Podium Oost. Zegt het voort!

Een van de aanwezigen vraagt voor de Noodopvang in de Voorveldse polder warme winterkleren voor mannen. In te leveren in de Nieuwe Kerk, zondag vanaf 11.30.

Buurtbelballade en karaoke

Hierna wordt eerst gezamenlijk de door Albert gecomponeerde Buurbelballade gezongen!

Blijven soms aardse zorgen u kwellen?
Kom het eens bij de Buurtbel vertellen!
Ze kennen de buurt, met zoveel talent,
Waarmee u wellicht snel goed geholpen bent!
Door elkaar een helpende hand te geven
Kunnen we allemaal gelukkiger leven!
’t Plezier wordt nu zelfs nog verder vergroot
Door een vrolijke, muzikale noot!

We leven tezamen, hier in en rond Wittevrouwen,
De Buurtbel is er voor ons allemaal!
Wij buurtbewoners, zullen het bewijzen…
Zo zingt deez’oude grijze,
Op een bekende wijze,
We maken ook dit nieuwe jaar
Mooi met elkaar!

Tot slot is er karaoke onder leiding van Sil en Rosco. Er wordt vrolijk meegezongen, in kleine groepjes worden nog een paar mooie liedjes ten gehore gebracht. Een mooi besluit van de avond!

 

Verslag Nieuwjaarsbijeenkomst Buurtbel, dinsdag 9 januari 2024, 19.00 – 22.00 Paardenkathedraal Utrecht

Deel dit: