Ontdek je lekje - verminder je energieverbruik
Door allerlei omstandigheden in de wereld stijgen de energieprijzen. Van het dichtdraaien van de gaskraan in Groningen tot wat verder weg het stoppen met gas kopen van de Russen. Elk huishouden krijgt op termijn met de prijsstijging te maken. Op cruijffiaanse wijze zou je kunnen zeggen dat elk nadeel zijn voordeel heeft. Nu de prijzen stijgen zoeken mensen naar goedkopere en duurzamere alternatieven. Ook de overheid startte direct een nieuwe campagne ‘Zet ook de knop om’. Er zijn 3 manieren om wat aan je energieverbruik te doen:
- besparen (isoleren)
- zelf energie opwekken (o.a. zonnepanelen)
- door je eigen gedrag te veranderen
In dit artikel gaan we dieper in op de eigen gedragsverandering.
Inzicht in verbruik
Als je zelf meer inzicht krijgt in je energieverbruik, is het vaak mogelijk dit verbruik te verminderen. Hoe kun je dit aanpakken? Ga om te beginnen eens op zoek naar je energie-jaarafrekening. Kijk naar wat je per jaar verbruikt aan gas in m3, aan elektriciteit in kWh of warmte in GJ’s en water in m3. De volgende stap is te onderzoeken hoe het verbruik is in de maanden van het jaar. Zit hier een patroon in? En als je gegevens over meerdere jaren bekijkt gaat je verbruik dan omhoog, omlaag of blijft het gelijk?
Als je woning voorzien is van een slimme meter, dan is het vaak mogelijk om via een app van je leverancier je verbruik per dag, week, maand of jaar af te lezen. Dit is superhandig en kan al veel inzicht verschaffen. Bijvoorbeeld door de pieken en dalen in verbruik te kunnen linken met wat je gisteren deed (ovengerecht aan of logees die allemaal hebben gedoucht). Of hoe koud was het wel niet in bijvoorbeeld februari vorig jaar ten opzichte van dit jaar? En dat is dan terug te zien in je gasverbruik.
Sluipers en slurpers
Eenmaal de smaak te pakken kun je er nog dieper in duiken en specifiek gaan speuren naar je ‘sluipers’ en ‘slurpers’ in huis. Dan is het fijn als je een apparaat hebt waarop je direct kunt aflezen hoeveel energie je op dit moment verbruikt. Dit kan bijvoorbeeld via de Toon-thermostaat (Eneco) en bijbehorende app of via een Geo Trio apparaat dat in zijn display direct het huidige energieverbruik weergeeft. Met een Toon of Geo Trio kun je van al je apparaten in je huis gaan meten wat zij verbruiken aan energie. Wist je dat je met 1kWh stroom een ledlamp van 5W wel 200 uur kan laten branden? Had je een oude gloeilamp van 40W dan is dat nog maar 25 uur en bij een halogeenlamp van 100W is het na 10 uur al donker. Wat verbruikt je koelkast in 1 week en die vriezer in de schuur? Is het ECO-programma van je wasmachine echt het zuinigste (start hem alleen als hij vol is en hang de was bij voorkeur buiten op)? Met meten is weten kom je daar zelf achter.
Je kunt zelf veel verschil maken zonder op comfort in te leveren. Veel apparaten (televisies, computers etc.) gaan op stand-by stand en blijven dag en nacht energie lekken (1 watt sluipverbruik kost €4/jaar). Deze kosten zijn te voorkomen door bijvoorbeeld een verlengsnoer met stekkerdoos te kopen met een aan-en-uit-knop. Door alle stand-by apparaten op deze stekkerdoos aan te sluiten kun je ’s avonds met de uitknop in één beweging alle sluipverbruikers uitschakelen. En zo zijn er vele tips die je helpen bij gedragsveranderingen die goed zijn voor milieu en energieverbruik. Zie het kader.
Heel veel succes met je gedragsverandering en met jouw ‘Ontdek je lekje’.
3 tips
- Jaarprogramma 52 Weken Duurzaam: 52wekenduurzaam.nl
- Workshops via Energie-U: energie-u.nl/workshop.
- Referentie wat je met 1m3 gas kunt: globaal 3 keer douchen en 6 keer koken of 1 uur verwarmen (1m3 gas bevat evenveel energie als 9kWh stroom). Douche korter, kouder en minder vaak (gebruik bespaardouchekop en thermostaatkraan).
Door Sander Ekstijn en Sandor Penninga (duurzaamheidsredacteur Wijkkrant Tuindorp-Oost)
Bron: Dit artikel is geplaatst in Wijkkrant Tuindorp-Oost nummer 2, jaargang 28 (juni 2022)