Verhaal

Jopi drinkt graag koffie in de zon

Geplaatst op 9 november 2023, 11:27 uur
Illustration

Jopi is een actieve en betrokken buurtbewoner die in een gezellige buurt woont. Ze gaat fluitend de deur uit en begroet haar buren met een goedemorgen en ze is altijd bereid om een praatje te maken. Ze is niet bang om andere bewoners aan te spreken als ze hun fietsen op de stoep parkeren. Jopi is ook niet bang om hulp te vragen aan haar buren, vooral als ze naar de dokter moet of naar het ziekenhuis moet worden gebracht. Sommige buren hebben zelfs de sleutel van haar huis.

Koffie op een schone, groene stoep
Jopi is actief betrokken bij het onderhouden van de gevelstrooktuin aan de voorkant van haar huis en neemt deel aan de Poortpoetsers. Dat is, een buurtinitiatief om de stoepen en parkeerplaatsen onkruidvrij te houden en het afval op te ruimen dat sommige bewoners achterlaten. Dat is wel zo fijn, want tijdens de corona pandemie zijn de stoep- koffiebijeenkomsten ontstaan in de buurt, waar ze genieten van elkaars gezelschap en gesprekken. Jopi zegt hierover : ‘Voor mijn woning schijnt de zon en de eerste kop koffie smaakt altijd extra lekker in het zonnetje. Wat een extra reden is om een bankje te gaan plaatsen, want nu genieten we nog van koffie op een stoel voor mijn huis.’.

Veilig, verbonden en actief in de buurt
Ze waardeert het gevoel van veiligheid en vertrouwen dat ze in haar buurt heeft, omdat buren voor elkaars planten en huisdieren zorgen wanneer iemand met vakantie is. Jopi voelt zich thuis en verbonden met haar buren en haar buurt, vooral omdat ze deel uitmaakt van de buurtcoöperatie Wederzijds Utrecht, waar senior bewoners elkaar helpen en ondersteunen.

Haar favoriete plek is het Griftpark, waar ze graag naar de zonsondergang kijkt en geniet van een kopje koffie in het café. Ze houdt van hardlopen door de Voorveldse polder en neemt deel aan sportieve activiteiten bij Hellas. Naast dit allemaal is Jopie ook nog actief bij de Buurtbel, die ze heeft leren kennen via flyers en contact met andere buurtbewoners.

Buurtbel als bruisend sociaal medium
Jopi waardeert de Buurtbel als een bruisend sociaal medium en is enthousiast over de activiteiten die de buurt samenbrengen, zoals kledingbeurzen en het soepproject waar studenten maaltijden bereiden voor ouderen in de wijk. Ze ziet al deze activiteiten als een kans om de sociale cohesie in de buurt te versterken.

Er is alleen een ding dat ze nog mist in deze buurt en dat is een vaste plek, daarom is ze trekker van het project ‘Buurthuis Warmoes open’. Voor de Buurtbel in de toekomst hoopt ze dat we samen met de jongeren nog meer naar elkaar omkijken en wil dit bereiken door nog meer leuke gezamenlijke activiteiten te organiseren.

Buurtbel Wittevrouwen brengt de wijk bij elkaar. We stellen graag onze buren voor. Wil je meer
verhalen van buurtbewoners lezen? Bekijk dan de portretjes van onze buurtbewoners.

Deel dit:
1 reactie

bericht verwijderd