Verhaal

Anna onderzoekt hoe we ons burennetwerk kunnen versterken

Geplaatst op 3 oktober 2023, 13:43 uur
Illustration

"Een goede buurt en buur zijn in mijn ogen mensen die voor elkaar klaarstaan, elkaar ondersteunen en betrokken zijn bij elkaars leven."

Mijn naam is Anna Verkuijl en ik woon sinds maart 2021 in een studentenhuis aan de Wittevrouwensingel, samen met 12 anderen. We zijn allemaal aan het einde van onze studie of net begonnen met werken. Ons huis bestaat uit 3 verdiepingen die ieder een eigen keuken en badkamer hebben. We hebben geen woonkamer, maar zitten vaak samen op iemands kamer. Wel hebben we een tuin waar we zomers vaak zijn. Hoewel ik momenteel nog niet veel buren buiten mijn studentenhuis ken, sta ik er wel voor open om mijn burennetwerk te vergroten.

Perfecte mix tussen levendigheid en rust
Voor mij is een buurt meer dan alleen een plek om te wonen; het is een plek waar je je welkom en veilig moet voelen. Een goede buurt en buur zijn in mijn ogen mensen die voor elkaar klaarstaan, elkaar ondersteunen en betrokken zijn bij elkaars leven. Het zou ideaal zijn als we samen verantwoordelijkheid dragen voor onze wijk en elkaar. 

Ik kan gelukkig stellen dat ik mij thuis voel op de plek waar ik woon. De buurt heeft een levendige sfeer en ik geniet ervan om door de straten te lopen en de prachtige huizen te bekijken. Een van mijn favoriete momenten is wanneer de zon ondergaat en het licht op de huizen schijnt. Het zorgt voor een fijne sfeer, alsof je even op vakantie bent.  Wat deze buurt voor mij extra aantrekkelijk maakt, is de perfecte mix tussen levendigheid en rust, en de nabijheid van het Griftpark. Het park is een leuke plek om te ontspannen, te wandelen en samen met vrienden op een kleedje te genieten van de zon. Bovendien is het fantastisch dat ik binnen enkele minuten in het centrum van Utrecht ben, waar ik kan genieten van gezellige terrasjes en uitgaan. 

Voetbal en verlenen van zorg
Naast mijn studie ben ik actief bij Sporting '70, waar ik speel bij Vrouwen 4. Ik heb een geweldig team en we organiseren regelmatig leuke activiteiten buiten het voetbalveld. Een jaarlijks hoogtepunt is ons teamweekend, wat ik leuk vind om te helpen organiseren. 

Daarnaast heb ik enige tijd gewerkt bij Tzorg, een thuiszorgorganisatie. Gedurende een halfjaar heb ik schoongemaakt bij 3 vaste cliënten in de buurt. Het was een bijzondere ervaring om elke week bij dezelfde mensen thuis te komen en een band met hen op te bouwen. Deze ervaring heeft me geleerd hoe waardevol burenhulp kan zijn en hoeveel voldoening het geeft om anderen te helpen.

Ook ben ik betrokken geweest bij de Zonnebloem, waar ik een maatje had in de buurt. Samen gingen we regelmatig koffie drinken of naar de markt. Helaas had ik hier tijdens mijn afstudeerjaar niet genoeg tijd meer voor, maar het is zeker iets wat ik in de toekomst weer zou willen oppakken.

Burennetwerk versterken
Mijn droom is om samen met mijn buren een nog hechtere gemeenschap te vormen en actiever deel te nemen aan buurtactiviteiten. Door mijn betrokkenheid bij de Buurtbel heb ik de kans hieraan bij te dragen. Ik heb de Buurtbel leren kennen via mijn studie Community Development en momenteel ben ik bezig als participatief onderzoeker om ons burennetwerk te versterken. Ik vind het leuk om actief te zijn bij activiteiten die de Buurtbel organiseert, zoals 'Oma's Soep', waar ik mijn buren beter leer kennen en begrijpen. 

De Buurtbel zorgt voor het versterken van gemeenschap en saamhorigheid. Het is een initiatief dat zorgt voor ondersteuning en verbinding in onze buurt. In de toekomst hoop ik dat de Buurtbel blijft groeien en bloeien, en nog meer mensen bereikt. Ik hoop met mijn onderzoek hieraan een steentje aan bij te dragen en mijn buren beter te leren kennen.  

 

Buurtbel Wittevrouwen brengt de wijk bij elkaar. We stellen graag onze buren voor. Wil je meer verhalen van buurtbewoners lezen? Bekijk dan de portretjes van onze buurtbewoners.

 

Deel dit: