Verhaal

Joop wil samen ondernemen

Geplaatst op 12 januari 2024, 00:00 uur
Illustration

'We hebben collectief zonnepanelen aanbesteed en binnen een half jaar lagen ze er'

Wie ben je en waar woon je?

Ik ben Joop en woon al 30 jaar met veel plezier in de Zeeheldenbuurt. Ik hou van duursporten: hardlopen, fietsen, schaatsen en zing al jaren in het koor Zilt bij ZIMIHC Wittevrouwen. Mijn diepste zorg is de klimaatverandering. Ik zet me hier al een leven lang professioneel voor in, maar ook thuis, in de buurt en de wijk.

Hoe is het om hier te wonen?

Het is een heerlijk oud huis en fijne buurt. Ik viel direct op dit huis met veranda en openslaande deuren naar de tuin. De bunker achter in de tuin ontdekte ik pas later. In deze buurt is een fijne mix tussen een stadse mentaliteit (open, dynamisch) en dorpse kleinschaligheid. Je kent de buren en als je wilt doe je van alles samen en tegelijk laat je elkaar vrij. De normen zijn niet heel strak. Onze kinderen zijn hier opgegroeid en veel ouders zijn vrienden geworden. We gaan hier voorlopig dan ook niet weg. Mijn vrouw heeft een praktijk aan huis, de bovenverdieping is verhuurd en zelf werk ik ook steeds meer vanuit huis.  

Wat is je favoriete plek?

Er is niet echt 1 speciale plek. Ik zit graag op de veranda met zicht op de tuin en de enorme kastanjeboom. Iedere donderdagavond ontmoet ik bij mijn koor veel buurtgenoten die ook al lang in de wijk wonen. En we hebben natuurlijk ieder jaar het Zeeheldenbuurt Feest.

Wat maakt dit een fijne buurt?

Dat je makkelijk een beroep op elkaar kan doen, elkaar aan kunt spreken, maar het leukste is als je iets deelt. Zo hebben we een gaatje onder de schutting om de grasmaaier te delen met de buren. Ik heb buurtgenoten waar ik mee op de racefiets stap, stedentrips doe en, als het uitkomt, mijn Spaans bijhoudt.

Wat doe je graag samen met buren?

Gezamenlijk iets concreets oppakken is gezellig en geeft een goed gevoel. We hebben gezamenlijk de woning van Joris opgeknapt, collectief zonnepanelen aanbesteed en binnen een half jaar lagen ze er. We hebben een straatapp met 8 buren voor de zorg rond een buur die laatst bijna was uitgedroogd. En we hebben een thuisbios waar we met buurtgenoten oude 'gemiste' films kijken.

Hoe ziet jouw ideale buurt eruit? 

Ik wil graag dat wij ons meer verantwoordelijk voelen voor onze eigen leefomgeving. Concreet: een energiecoöperatie in de straat waarin we energie aan elkaar leveren met eigen opslag. Een leef- en speelstraat waar je kunt zitten, waar kinderen kunnen spelen, mensen elkaar kunnen ontmoeten. Jammer genoeg heeft voorlopig de auto het hier in de straat gewonnen van de voetganger en fietsers. Bij de herinrichting zijn alle plekken voor auto’s gebleven, de stoepen zijn nog steeds te smal en er is voor geveltuintjes nauwelijks ruimte.  

Wat wil jij voor jouw wijk betekenen?

Ik wil drempels wegnemen, meer samen doen en ondernemen als bewoners. Samen nadenken over hoe we onze hele wijk klaarmaken voor een klimaatneutrale economie. Samen beslissen over hoe we onze wijk gaan inrichten, hoe ons warmtenet eruit komt te zien en hoe we het beheer gaan regelen. Er zijn veel mensen die meer zouden willen doen voor het klimaat. In de Wijkcooperatie Griftstroom bundelen we kennis en krachten op allerlei terreinen. Met elkaar weten we precies waar we moeten zijn en wat er moet gebeuren om verder te komen, kunnen we iedereen snel op de juiste plek helpen. Dat samen doen is heel inspirerend.

Wijkcooperatie Griftstroom

Wil je meer weten over de Wijkcooperatie Griftstroom? Aansluiten of meedoen? Meld je aan voor de startbijeenkomst van 20 juni.

Buurtbel Wittevrouwen brengt de wijk bij elkaar. We stellen graag onze buren voor. Wil je meer verhalen van buurtbewoners lezen? Bekijk dan de portretjes van onze buurtbewoners.

Deel dit: