Update

Nieuw jaar: passie & energie

Geplaatst op 30 januari 2023, 00:00 uur
Illustration

Hallo Wittevrouwen, Hallo Nieuwjaar! Het was een warme en inspirerende nieuwjaarsbijeenkomst van Buurtbel Wittevrouwen met muziek, passie en nieuwe energie uit de buurt. Om bij te praten, elkaar beter te leren kennen, ontmoeten en inspireren en concrete plannen te maken. Een groot deel van de aanwezigen was ook al bij de eerste bijeenkomst Hallo Buren Hallo Wittevrouwen. 

Onder de bezielende begeleiding van Nardie Eijsberg laten en we ons inpireren door initiatieven uit de buurt en gaan we aan thematafels in gesprek om ideeën verder te brengen. We sluiten af met opbrengsten delen, de Buurtbel Ballade, muziek van Schwertfeger, een glas en  hapje.

De Buurtbel draait om buren

Wilma de Buck neemt ons eerst kort mee in wat de Buurtbel heeft ontdekt en gedaan. In Wittevrouwen, Zeehelden en Griftkwartier en Ezelsdijk is er veel behoefte aan ontmoeting & contact in allerlei vormen, aan een overzicht van wat er te doen is en aan hulp bij energie besparen. De Buurtbel heeft daarom een flyer gemaakt met een handig overzicht van buurtbakkies, een online buurtagenda in het leven geroepen, verspreidt een digitale nieuwsbrief en deelt (bewoners)verhalen van de straat. Want de buurtbel draait om buren ontmoeten en samen doen. Iedereen is van harte komen bij het Bakkie Buurtbel, iedere 1e en 3e woensdagochtend bij ZIMIHC Creatief Cafe. Durf te vragen! In de Werkplaats Buurtbel Wittevrouwen, iedere 2e maandagavond van de maand (13 februari) geven actieve bewoners een vervolg op de bijeenkomst van vandaag. 

Volg je passie!

De inspiratie en lessen voor de Buurtbel kwamen dit keer uit het nabije Oosten, van Oost voor elkaar en Veemarkt Samen.

'Volg je passie!' was het advies van Anja van der Aa van 'Oost voor elkaar' aan buurtbewoners. Zo heeft Anja vanuit haar passie voor zwemmen het initiatief genomen voor Zwemmen in Noordoost in de vander Hoevenkliniek. Er is nog plek, dus als je zwemliefhebber bent.....

Piet Hein Speel vertelt dat er bij Veemarkt Samen veel positieve energie is rond kinderactiviteiten zoals paaseieren zoeken en Sinterklaas. En voor deelmobiliteit in gezamenlijk beheer zodat opbrengsten voor de wijk kunnen worden benut. Er wordt sowieso veel gedeeld via de appgroep zodat je gereedschap niet allemaal zelf hoeft aan te schaffen. Piet Hein wil ook graag krachten bundelen op het gebied van duurzame energie, ook in een bredere wijkcooperatie die in ontwikkeling is. 

Buren met passie & energie

  • Simone Verlaan deelt haar droom, passie voor het vergroenen van het pleintje voor haar huis aan de Bollenhofse straat. Dat dit eindelijk gerealiseerd is, het groen kan groeien en bloeien en hier ook kinderen kunnen spelen emotioneert haar! Ze gaat nu graag met buren aan de slag om ook andere straten in Wittevrouwen te vergroenen, want er is nog zoveel meer mogelijk. 
  • Sander Ekstijn is heel blij en trots dat hij zijn eigen huis al vroeg volledig energieneutraal heeft gemaakt. Als energiecoach bij Energie U helpt hij ook graag anderen om energiekosten omlaag te krijgen. 
  • De passie van Stans voor een schone wijk, om samen zwerfafval op te ruimen komt meer voort uit haar ergernis over het zwerfafval. Trudy vertelt hoe ze samen met anderen afval raapt, dat ze afsluitend samen iets leuks doen, zodat het ook een leuke manier is om elkaar te ontmoeten. 
  • Wilma & Tia gaan graag in gesprek over wat werkt rond ontmoeting & contact: samen koken & eten, spelletjes doen, creatieve workshops, alleen is oke....? 

Samen aan de slag!

Na de pitches van wijkbewoners met passie praten we in groepen verder over de thema's "ontmoeting & contact", "vergroenen", "afval rapen" en "energie besparen". Er is veel belangstelling voor "Ontmoeting & contact" ook in verbinden met "vergroenen". We ontmoeten elkaar graag buiten! 

  • Stans & Trudy gaan dinsdagmiddag 14 februari om 14 uur plandelen & afval rapen. Wil je aansluiten! Heb je een raapstok en/of handschoenen nodig? Neem contact op!
  • Meer weten, buren ontmoeten en aan de slag rond het thema energie besparen? Kom naar de workshop Meer met minder energie woensdag 15/2 11:45 uur met Sander, Albert, Caroline... ZIMIHC Wittevrouwen, Bouwstraat 55! We praten na met een broodje? 
  • Wilma & Tia gaan aan de slag met appgroepen en het verhalenproject (video, tekst, boek....)!  Meedoen? Geef je wensen door en sluit maandagavond 13 februari 19:30 uur aan bij Werkplaats Buurtbel, ZIMIHC Wittevrouwen, Bouwstraat 55.
  • Simone en Viola bereiden een vergroeningsbijeenkomst voor met, voor en door groeninitiatieven in de buurt. Wil jij ook je straat vergroenen? Meedoen, meehelpen? Neem contact op.

In de Werkplaats Buurtbel ZIMIHC geven actieve bewoners het vervolg vorm! Iedere 2e maandagavond van de maand. Je bent van harte welkom om aan te sluiten en mee te doen! 

De BuurtBel Ballade

Voordat Schwertfeger de ruimte weer vult met muziek rond Albert Smit af met een passende BuurtBel Ballade:

"Blijven soms aardse zorgen u kwellen? Kom het eens bij de buurtbel vertellen! Ze kennen de buurt, met zoveel talent, Waarmee u wellicht snel geholpen bent! Door elkaar een helpende hand te geven Kunnen we allemaal gelukkiger leven!  t Plezier wordt nu zelf nog verder vergroot Door een vrolijke, muzikale noot!"

We leven tezamen, hier in Wittevrouwen, De buurtbel is er voor ons allemaal! Wij, buurtbewoners, zullen het bewijzen... Zo zingt dees' oude grijze, Op een bekende wijze, We maken 't nieuwe begonnen jaar Mooi met elkaar!!!"

De Buurtbel maken we samen

Deze Nieuwjaarsbijeenkomst was mogelijk door de inzet en bijdragen van Annemie, Albert, Simone, Viola, Trudy, Stans, Anja, Sander, Nardie, Piet Hein, Hans & Wilma. Met heel veel dank aan Theater Utrecht die het gebruik van de Foyer van de Paardenkathedraal voor de wijk mogelijk maakt! En de gemeente Utrecht die de Buurtbel Wittevrouwen mede mogelijk maakt.

Blijf vragen!

Reserveer de Hallo Wittevrouwen  Hallo Buren van 20 april alvast in je agenda!

Deel dit: