Bericht

Yoga op de stoel met Geertje

Geplaatst op 19 september 2022, 18:07 uur

NAH, niet aangeboren hersenletsel – de term was nieuw voor mij, toen ik Geertje Hof ontmoette op de sportdag voor mensen met een beperking die De Derde Helft  een tijdje geleden organiseerde. Ze heeft zelf NAH sinds ze jaren geleden door een auto geschept werd en in coma raakte, dus ze weet er alles van hoe het is om letterlijk alles weer te moeten leren. En ze geeft yogalessen voor mensen met NAH of met klachten na een hersenschudding.

Sinds kort geeft ze nu ook yogalessen bij de Derde Helft voor wie graag in een comfortabele houding met ademhaling en ontspanning bezig wil zijn. De lessen lenen zich ook heel goed voor mensen met een bewegingsbeperking en voor mensen die op een laagdrempelige manier yoga willen doen

Nog met een natte rug van mijn wekelijkse potjes dynamic tennis bij de Derde Helft  zit ik deze vrijdag ook op de stoel bij Geertje, om te ervaren hoe dat is. Yoga heb ik wel eerder gedaan, maar sinds mijn heup mij een hoop ongemak bezorgt kwam ik daarbij steeds maar weer in frustrerende posities terecht, terwijl yoga toch juist als ontspannend bedoeld is. Dit kon ik ook weer niet en dat ook al niet! Yoga was niet meer mijn ding, besloot ik zuchtend.

Nou, yoga bij Geertje is zeker mijn ding! De oefeningen doe je zittend op de stoel  of liggend op de stoel en dat scheelt ontzettend veel ongemak en frustratie.

We beginnen met een ontspanningsoefening. Alle delen van ons lichaam loopt Geertje na. Geluiden van buitenaf zijn niet erg, zegt ze, je kunt ook ontspannen als je accepteert dat die er zijn. Dat lukt ook prima, totdat een telefoon zijn aanwezigheid wel heel erg opdringerig aan ons kenbaar maakt. En het is mijn telefoon!, ontdek ik tot mijn afgrijzen. Geertje reageert er ontspannen op en ik hoop maar dat die beller er snel mee uitscheidt. Dat gebeurt gelukkig en met een zucht van opluchting kan ik terug naar de ontspanning waar we mee bezig waren.

Dan doen we een serie oefeningen met armen, benen, rekkingen, draaiingen, waarbij onze ademhaling steeds onze leidraad is. Een plensbui maakt inmiddels ook een hoop lawaai, maar die doet geen inbreuk op de relaxte sfeer van deze les.

Dan zijn we al weer toe aan een afsluitende totale ontspanning; de tijd is veel sneller gegaan dan ik gedacht had. De lessen duren 45 minuten en we zijn deze keer met een groepje van vijf. Geertje vertelt dat het voor haar leuk is te ervaren dat haar les zich vanzelf vormt naar de mensen die ze op dat moment voor zich heeft. Normaal bereidt ze zich voor, maar bij deze inlooplessen kan dat niet, omdat ze dan niet weet wie ze kan verwachten. Het past goed bij de fluïde impressie die ik van deze les heb overgehouden.

De yoga lessen worden gegeven in twee blokjes, om 10.15 en 11.30. Op 23 september geeft Geertje de laatste inlooples, daarna starten haar reguliere lessen vanaf 4 november. Voor die lessen kun je je opgeven bij Fons Visser, infoderdehelft@usvhercules.nl. 

Illustration
 
Deel dit: