Bericht

Wat beweegt jou? In Gesprek met Ella van de “Wijkwijzer”

Geplaatst op 1 maart 2022, 20:52 uur

Door Jita Hoogerduijn

“De kracht om dingen van de grond te krijgen ligt bij de groep en kan  vanuit de groep worden gerealiseerd en niet van boven af”. 

Tegenover me zit een enthousiaste  jonge vrouw, Ella. 

Sinds november 2021 werkt zij bij de Wijkwijzer. In de eerste instantie volgde zij de opleiding tot creatief therapeut, maar wisselde na een jaar naar maatschappelijk werk en dienstverlening: waar zij Wilma, medeoprichter van de Wijkwijzer, ontmoette. Na haar afstuderen een jaar te hebben gewerkt, besloot ze de opleiding community development te volgen. Weer een aantal jaren later kwam Ella weer in contact met Wilma en sloot ze aan bij de Wijkwijzer.

Ella is overtuigd van de kracht en de waarde van samenwerkingsverbanden in onze samenleving. Sociale cohesie is heel belangrijk, juist ook in een tijd waarin het lijkt of we steeds individualistischer worden. Volgens Ella is het vooral belangrijk dat mensen elkaar blijven ontmoeten, dat je elkaar kent en tegenkomt en elkaar helpt.  We leven in een wereld waar ieder geacht wordt alles zelf te kunnen en te doen, maar dat kán gewoon niet. Je hebt elkaar, de buurt heel hard nodig.

In de toekomst gaat het er waarschijnlijk heel anders uitzien, we zullen veel meer moeten zoeken naar samenwerkingsverbanden zoals de Beweegvriendelijke Wijk en ook de Wijkwijzer kan daarin een grote rol spelen. De basis zou moeten zijn om veel meer samen te doen, om plekken te ontwikkelen om samen te komen zoals bij de Derde Helft, bij de creatieve activiteiten in het ZIMIHC theater en bij Wederzijds. Alleen zijn en afzondering is een optie, maar de basis zou moeten zijn dat je samen de dingen doet.

De Wijkwijzer is 3 jaar oud en is door vrijwilligers gestart. Het is een (digitaal) platform waar je kunt zien wat er allemaal gebeurt in de wijk. Iedere twee weken is er een nieuwe digitale nieuwsbrief met daarin wijkactiviteiten. Alle bewoners van de wijk kunnen lid worden en ook zelf activiteiten aanmelden. Het is een platform voor en door de wijkbewoners.  Sinds kort is er ook iedere week een inloopspreekuur waar 2 vrijwilligers klaar zitten om te luisteren naar vragen van buurtbewoners en om te helpen waar dat kan, of gewoon binnenlopen voor een praatje (elke dinsdag in buurtcentrum  De Leeuw, van 13.30-15.00 uur) .

De Wijkwijzer kan een belangrijke bijdrage leveren aan het vormen van gemeenschapszin, omdat de Wijkwijzer inzicht geeft in waar je aan mee kunt doen. Veel mensen weten niet wat er allemaal aan mogelijkheden zijn. Ze weten niet welke activiteiten er in de wijk zijn en ook niet dat er veel meer mensen zijn die graag met anderen in contact zouden komen. Daar is de Wijkwijzer een goed hulpmiddel voor.

Deze maand komt er een speciale Wijkwijzerkaart uit die je ergens kunt ophangen zodat je een goed overzicht hebt van de belangrijkste telefoonnummers in de wijk. Vooral voor mensen die niet zo digitaal vaardig zijn is zo’n kaart een uitkomst.

Ella komt uit Assen en daar was het de gewoonte om gewoon via de achterdeur bij elkaar binnen te komen. Langs de achtertuin kwamen kinderen bij elkaar over de vloer. Tegenwoordig zitten veel kinderen achter een tablet of pc  en dat maakt ook dat het voor kinderen moeilijker kan zijn om juist fysieke contacten te ontwikkelen en leren die te onderhouden.

Ella maakt ook kunst, abstracte geometrisch vormen, over onderwerpen waar ze mee bezig is. Eind april (30 april in Kanaal30) heeft ze samen met nog zeven andere vrouwen een tentoonstelling met als thema “De vrijheid van de vrouw”.   Een actueel thema. Ella: “Mijn grote drijfveer in de kunst is ook er voor te zorgen dat mensen met elkaar in contact komen, met elkaar belangrijke onderwerpen blijven bespreken”. Samen dingen doen, zoeken naar de verbinding met anderen, daar zit ook veel meer magie in.

De droom van Ella is om kunst en sociaal werk te kunnen combineren. Kunst is dan het middel om ruimte te vinden om met elkaar creatief bezig te zijn, om speelser in het leven te staan.  Samen aan iets bouwen geeft zo veel voldoening en het is een goede manier om sociale vaardigheden te ontwikkelen. Ella wil mensen elkaar samenbrengen, zo dat iedereen zich verantwoordelijk voelt voor het welzijn van de gemeenschap. Dat iedereen er op zijn eigen niveau aan bijdraagt. Zij hoopt dat de verschillende generaties samenkomen en dat jong en oud samen optrekken. En juist daarom is voor Ella de Wijkwijzer zo belangrijk.

 

Illustration
 
Deel dit: