Bericht

Te koop: Sint-Josephkerk aan de Draaiweg

Geplaatst op 1 maart 2021, 17:00 uur

De Sint-Josephkerk aan de Draaiweg staat te koop. De kerk is in 1901 gebouwd. Dat gebeurde toen de Vogelenbuurt en Lauwerecht groeiden. Daarmee groeide ook de vraag naar een plek voor religieuze samenkomsten. 

De kerk werd gebouwd aan de randen van de toenmalige bebouwing van de stad, in de buurt van het Zwarte Water. In de begindagen was de kenmerkende kruiskerk tot in de verre omtrek te zien. Toen trok de kerk mensen aan van ver buiten de Utrechtse stadsgrenzen. 

De Sint-Joseph, gewijd aan Jozef van Nazareth is ontworpen door Gerardus Adrianus Ebbers, een leerling van de Duitse architect Alfred Tepe. Tepe was lid van de het Bernulphusgilde, een gilde waarbij de neogotische, of Utrechtse School centraal stond. 

Het interieur van de kerk is ontworpen door door Otto Mengelberg en zijn zoon. Mengelberg was gespecialiseerd in gebrandschilderd glas en werkte onder andere aan de Nieuwe Kerk in Amsterdam. 

Het orgel uit 1792 kwam in de jaren ’20 naar de Utrechtse parochie. Het orgel heeft sinds 2003 een rijksmonumentale status en is in 2008 volledig gerestaureerd door de Utrechtse firma gebr. Van Vulpen. Het orgel is toen in zijn volle glorie teruggebracht. 

Ook na de verkoop blijft de Sint-Josephkerk in maatschappelijk religieus gebruik.

Deel dit:
1 reactie

Liesbeth Simpelaar

di 9 maart 2021 12:38
Je houdt je hart vast. Deze kerk is een echt Gesamtkunstwerk. Gelukkig sinds 1989 monument. Met een erg mooi orgel, gemaakt door Friedrich Mayer en rijksmonument. Lees artikel Arjan den Boer in DUIC: https://www.duic.nl/cultuur/draaiwegkerk-einde-van-krachtig-katholiek-leven/