Blogpost

Een goede buur: João Lopes

Geplaatst op 26 februari 2021, 17:31 uur

João is ruim een jaar geleden begonnen als vrijwilliger bij Utrecht in Dialoog. Daar werkt hij mee bij het organiseren en begeleiden van dialogen. Die kunnen zowel in het Nederlands als in het Engels zijn. Zelf woont hij in Tuinwijk, maar veel van de dialogen die hij organiseert, vinden plaats bij de Kargadoor in de Utrechtse binnenstad. 

Alleen jouw ervaringen

Een dialoog is wel degelijk wat anders dan een gewoon praatje, vertelt João: “Een dialoog is een manier van gesprek voeren, waarbij mensen heel diep ingaan op hun ervaringen binnen specifieke thema’s. Het is daarbij verboden om je eigen mening of advies te delen. Je mag alleen vertellen wat jouw eigen ervaringen zijn. Bij de dialoog zelf is het de bedoeling dat het in een veilige ruimte gebeurt.”

Het is wel nodig om zo’n dialoog te organiseren, want volgens João gaan mensen normaalgesproken niet op zo’n manier met elkaar in gesprek. “Als mensen met elkaar praten, is dat vaak toch op een meer oppervlakkige manier. Heel vaak beginnen mensen in een dialoog toch ook meningen van anderen te delen, niet hun eigen ervaringen. Daarvoor ben ik er dan als begeleider bij, ik ben dan een soort van scheidsrechter.”

Mensen komen zo ook in gesprek met personen met een compleet andere achtergrond. João heeft het zelf nooit meegemaakt, maar het kan wel eens voorkomen dat er tijdens een dialoog onenigheid ontstaat. Dat gebeurt echter maar sporadisch. “Mensen die meedoen in een dialoog, weten meestal wat ze te wachten staat. Ze horen de regels van tevoren en daar houden ze zich dan ook aan.” 

Elkaar leren kennen

Het vrijwilligerswerk voor Utrecht in Dialoog was voor João een manier om buiten zijn eigen bubbel van werk, sport en vrienden te komen. “Dit was een tip van een goede vriend van mij. Ik was op zoek naar vrijwilligerswerk dan mensen op één of andere manier met elkaar verbindt. In grote steden zoals Utrecht, kennen mensen elkaar helemaal niet.” Door elkaar te leren kennen, weet je elkaar ook beter te vinden wanneer nodig, denkt João.

Wil je graag in dialoog gaan met iemand uit je eigen wijk? Dat kan bij Ontmoet & Wandel. Dit is een dialoogserie waarbij jij online en offline kennis kan maken met je wijkgenoten uit Utrecht Noordoost. Het kennismaken gebeurt aan de hand van verschillende thema's waarover je in gesprek gaat. Het thema van de volgende Ontmoet & Wandel: Kiezen. Die vindt plaats op 17 maart.

In 2021 staat de eigen wijk centraal. We werken vanuit huis, we gaan thuis uiteten en ook de vrije tijd vieren de meesten op hun eigen adres. Onze wereld wordt kleiner, zou je denken. Maar is dat wel zo? Wij onderzoeken wat je in jouw eigen wijk allemaal kunt doen en wie je kunt ontmoeten. Want, zo leert het spreekwoord, beter een goede buur dan een verre vriend.

Meer verhalen vind je hier

Illustration
 
Deel dit: