Verhaal

Een goede buur: Wilma Duitscher

Geplaatst op 17 februari 2021, 17:49 uur

Wilma is sinds 20 jaar bewoner van Utrecht Noordoost Ze woont aan de Wittevrouwensingel met uitzicht op de gevangenis Wolvenplein. De gevangenis is één van de dingen waar ze zich doordeweeks mee bezighoudt. Daarnaast werkt ze als consultant en conceptontwikkelaar, en is ze mede-eigenaar van House of Clay, een atelier voor keramisten in de binnenstad. Ook is ze actief voor het buurtplatform voor bewoners van de noordelijke bocht van de Wittevrouwensingel.

Gevangenis Wolvenplein

De gevangenis aan het Wolvenplein ligt dan net buiten de wijk Noordoost, Wilma kijkt wel dagelijks uit op het omvangrijke gebouw. Ze is daarom begaan met de toekomst van het gebouw. Als vrijwilliger bij de vereniging De Witte Wolf denkt ze mee met het bestuur over de herbestemming van de gevangenis. Want hoewel de gemeente positief is, blijkt de woningmarkt vaak toch het domein van professionals. Daar zit volgens Wilma beweging in. “De spelregels veranderen.”

Wilma: “We zijn het initiatief De Witte Wolf gestart met geïnteresseerden uit heel Utrecht. Dat is voortgekomen uit Stadsdorp Wolvenburg, het burgerinitiatief dat startte met de gedachte; de gevangenis staat te koop, wat gaat ermee gebeuren? Er waren plannen voor zware horeca (café, bar, zaalverhuur of danslocatie, red.). Wij willen graag dat er ruimte komt voor werken, wonen en een hotel. Op een avond hebben we gezegd, goh, laten we dat gewoon oppakken. En nu zitten we midden in een tenderprocedure.”

Nieuws over het initiatief verspreidt zich niet vanzelf, maar er zijn manieren om andere geïnteresseerden te bereiken. Die zijn vaak nog eenvoudig ook. Zo vertelt Wilma dat ze via via veel mensen wist te bereiken. “Via vrienden, maar ook via andere initiatieven in de stad. Het initiatief heeft ook in het nieuws gestaan. Het is daarbij goed om een website te hebben, waarop mensen je kunnen vinden. Een kennismaking werkt dan motiverend om samen iets te gaan doen.”

Initiatieven Wittevrouwensingel

Het is bovendien erg fijn om je buren goed te kennen, vindt Wilma. Het ligt nu even stil, maar normaal organiseert het buurtplatform van de Wittevrouwensingel buurtborrels en diner-estafettes. Een manier om met elkaar in contact te komen en te blijven. “Als je samen in een straat woont, moet je ook van elkaar weten wat je fijn vindt.” Het buurtplatform kan dus samen met de gemeente werken aan een fijnere leefomgeving.

Wilma: “Wij weten beter wat er gebeurt in deze straat. We hebben meegepraat over de laatste herinrichting. Dan kunnen wij aanwijzen waar een studentenhuis zit, daar kunnen ze extra fietsenrekken gebruiken. Ook zijn er op ons initiatief bloembakken in de straat gekomen, tegen foutparkeerders. Sommige initiatieven komen voort uit overlast, maar er zijn altijd mensen die dat proberen om te buigen naar iets positiefs.” 

Niet iedere buurt is zo actief, begrijpt Wilma. “Als je een idee hebt, moet je het toch gewoon doen. Ook al zit je maar met zijn tweeën bij elkaar. Je hoeft niet met meer te zijn. Gewoon beginnen en niet te veel erover praten. Als je dat doet, komen anderen ook met een leuk idee. Je kan natuurlijk op de gemeente gaan zitten wachten tot er wat gebeurt, maar ik geloof dat mensen zelf die verantwoordelijkheid hebben.”

In 2021 staat de eigen wijk centraal. We werken vanuit huis, we gaan thuis uiteten en ook de vrije tijd vieren de meesten op hun eigen adres. Onze wereld wordt kleiner, zou je denken. Maar is dat wel zo? Wij onderzoeken wat je in jouw eigen wijk allemaal kunt doen en wie je kunt ontmoeten. Want, zo leert het spreekwoord, beter een goede buur dan een verre vriend.

Meer verhalen vind je hier

Illustration
Beeld: Maartje Brand
Deel dit: