Verhaal

De stappen van Edmond naar een huis zonder gas

Geplaatst op 1 juli 2024, 17:32 uur
Illustration

Edmond de Savornin Lohman woont 30 jaar in Tuinwijk, in een bovenwoning van een voormalig pakhuis. De garage onder zijn huis verbouwde hij tot appartement en verhuurt hij. Na alle duurzame maatregelen die hij nam, betaalt Edmond € 40 per maand voor de energierekening voor het hele pand.

‘Door de garage beneden was het bovenhuis niet warm te stoken’, begint Edmond. ‘In de winter was het boven niet te houden van de kou. Soms bevroren de doucheleidingen. En in de zomer was het niet uit te houden van de hitte.’ Zijn huis is gebouwd in 1938, er was veel achterstallig onderhoud. Iemand uit de buurt die zijn kapperszaak helemaal stripte en verbouwde tot woning, inspireerde Edmond om ook de handen uit de mouwen te steken. Hij verbouwde de garage tot appartement met vloerverwarming op een dikke betonlaag.

‘Als je danste op de bovenverdieping, bewoog het plafond van de benedenverdieping’, vertelt Edmond. “Balklagen bleken vertimmerd. ‘Ik heb het plafond van de garage weggehaald, alle leidingen meteen vervangen en geluidsisolatie tussen de verdiepingen aangebracht.’ Voor boven en beneden installeerde hij een aircosysteem. ‘Die 2 airco’s kocht ik voor verkoeling in de zomer, maar ze bleken ook geschikt voor verwarming in bijna de hele winter.’

Edmond besloot het huis verder te verduurzamen. Hij verwijderde de cv-ketel en de gasaansluiting en installeerde een warmtepomp. Edmond koos voor een 9kW LG monobloc in combinatie met een CV waterbuffervat met daarin een tapwaterspiraal. De radiatoren bleven in functie. De oude rookkanalen gebruikte hij voor de leidingen.

Verdere duurzame stappen van Edmond:

  • Het hele dak kreeg inpandig een isolatielaag van 9 cm glaswol. De dakkapel kreeg q-board.
  • Een vlinderklep boven de douche in het bovenhuis.
  • De twee afzuigkappen kregen een simpel klepje om terugstroom van lucht te voorkomen.
  • De WC kreeg een ventilator die geactiveerd wordt door de lichtschakelaar en er is een naloop.
  • Spouwmuren werden gevuld met isolatieparels.
  • Een mechanisch ventilatiesysteem werd geïnstalleerd.
  • Anticiperende thermostaten: als het benedenhuis om 9 uur warm moet zijn, begint de warmtepomp op tijd met ‘stoken’.
  • Het hele huis kreeg HR++glas.
  • 6 zonnepanelen op het dak.

Veel van de verbouwing en duurzame aanpassingen deed Edmond zelf. Maar inmiddels is hij klaar met klussen. ‘Het is nog steeds geen echt warm huis, maar de kou is eruit.’

Tips voor buurtgenoten
Alle ruiten vervangen door HR++glas scheelt veel energie, is Edmonds ervaring. En een ventilatiesysteem gebruiken in plaats van een raam openzetten ook. ‘Want je kunt beter koude verse lucht naar binnen zuigen, dan warme lucht via een raam laten ontsnappen, De luchtverversing is dan bovendien minder effectief.’ De dikke betonvloer is niet slim. In mijn geval zou een hybride broodjesvloer slimmer zijn geweest.

Meer weten?
Wil je de energiebesparende maatregelen van Edmond zelf bekijken? Dat kan op afspraak via 0640856818.

Deel dit: