Blogpost

Fanny op pad: Jenny Lindhout van de De Voortuin

Geplaatst op 1 oktober 2020, 10:29 uur

Wat: Een buurtmoestuin en groene ontmoetingsplek in Voordorp met kruidentuin.
Elke tweede zondag in de maand werken buurtbewoners hier samen in de moestuin en kun je langskomen om te helpen of kennis te maken.

Waar: Aartsbisschop romerostraat, Voordorp

Wanneer: het hele jaar open, behalve in december en als het heel hard regent. Op meewerkdagen(iedere tweede zondag van de maand, vanaf 11:00) zijn er sowieso andere aanwezig, maar op andere momenten mag je gerust ook binnenlopen

Wie: Iedereen is welkom!

Een tijdje terug sprak ik Jenny Lindhout(54) van de Voortuin in Voordorp. Ze is grafisch ontwerper en illustrator, in haar vrije tijd is ze graag aan het tuinieren. Ze heeft een zittend beroep en ze kreeg de behoefte om meer in beweging te zijn. Haar jonge kinderen speelde destijds in het speeltuintje bij de Voortuin. Zo is ze in contact gekomen met de Voortuin. Deze moestuin, kruidentuin en bloementuin was opgericht door twee andere vrouwen uit Voordorp. Er waren veel aanvragen voor een moestuin bij Tuinenpark Ons Buiten, maar veel mensen kwamen op een wachtlijst terecht. De twee hebben de Gemeente benaderd en zo is de Voortuin van de grond gekomen. Het doel was en is om lokaal voedsel te verbouwen. Zonder er naar te streven om zoveel mogelijk te verbouwen.

Groene Oase en ontmoetingsplek

Inmiddels is de Voortuin een echte groene oase geworden. Het is dan ook de favoriete plek van Jenny uit de wijk. Elke tweede zondag van de maand is zij aanwezig op de meewerkdag. Op deze dag zijn er sowieso mensen maar je mag ook gerust op een andere dag binnenlopen. Er is een vast groepje wat regelmatig komt maar iedereen is welkom. Zo is er een kruidentuin voor alle bewoners van Voordorp. De oogst van de moestuin is voor de vrijwilligers die wat bijdragen. Er zijn ook bewoners die binnenlopen bij droogte en alle planten water geven. De Voortuin is een fijne en informele ontmoetingsplek geworden.

Een meewerkdag in de tuin

De meewerkdag ziet er als volgt uit: de groep begint met een rondje in de tuin en kijkt daarbij wat er moet gebeuren. De taken worden als vanzelf verdeeld. Op eigen initiatief mag je dan zelfstandig iets gaan doen wat bij je past. Zo is er iemand die graag timmert en een insectenhotel heeft gebouwd, er gebeurt van alles wat. Iedereen komt met de handen in de aarde te werken. Daarna is er even pauze, vaak is er wel iemand die iets lekkers mee heeft en drinken ze thee.

Meer dan bezig zijn en contacten

Het werken in de Voortuin bracht Jenny meer dan alleen de bezigheid en nieuwe contacten. Het was een bewustwordingsproces toen ze erachter kwam hoeveel werk het is om alle groenten te kweken. Ze ging het duurzaam verbouwen steeds meer waarderen. Het bracht haar op het idee om een voedselboek te maken voor kinderen. Samen met een tekstschrijver en voedingsdeskundige maakte ze het boek: ‘Ons mooie voedselboek’. In het boek maken kinderen kennis met hetgeen wat er gebeurt met je voedsel voordat het op je bord terecht komt.

Deel dit: