Nieuw bericht

Gesprek met Helène van der Poel

geplaatst op 29 mei 2020, 15:07 uur, door Utrecht in Dialoog

Ik ben Helène en ben deze zomer vijfentwintig jaar bewoner van Tuindorp. In 1995 verhuisden we vanuit de drukke binnenstad naar Tuindorp. We wilden graag in een buurt wonen waar de kinderen veilig konden buitenspelen en knikkeren op straat. Tuindorp was de perfecte buurt voor ons.
 
In Tuindorp werd ik al snel actief op de school waar mijn kinderen op zaten, de Paulusschool. Daar zat ik in de ouderraad en heb ik aan veel mooie projecten een bijdrage geleverd, zoals de bekende ‘Sint Maarten optocht’ in Tuindorp. Samen de huizen langs en een feest ervan maken. Dit wordt nu nog elk jaar groots gevierd in de buurt.

Ik heb altijd in de marketing- en communicatiesector gewerkt, maar voelde mij op een gegeven moment zo opgesloten in de grote kantoren. Ik voelde dat ik behoefte had om meer 1-op-1 met mensen te werken. Ik speelde vaak met deze gedachte en coachte al veel mensen in mijn werk. Nu ben ik bezig met een carrièreswitch naar een eigen praktijk. Ik ben momenteel bezig met twee opleidingen: leefstijlcoach en gewichtsconsulent. Na de zomer opent mijn eigen praktijk: Studio Leefstijl!


Naast het hard bezig zijn met mijn eigen praktijk en carrièreswitch ben ik ook actief in de wijk. Dit begon een paar jaar geleden. Ik was aan het rondkijken op de website van de Vrijwilligerscentrale om te kijken of ik iets kon vinden om mensen met elkaar in gesprek te brengen. Daar heb ik een passie voor. Het leek mij geweldig om mensen te helpen elkaar te ontmoeten, buiten hun eigen bubbel. Zo kwam ik bij Utrecht in Dialoog terecht. Ik ben nu al een tijdje begeleider van dialogen (nu in coronatijd ook online) waarbij ik mensen uitleg hoe een gesprek gaat, de groep meeneem in de fasen van een dialoog, zorg dat mensen zich veilig voelen om verhalen te delen en dat iedereen in een gesprek aan het woord komt. Het leuke hieraan vind ik dat je vanuit je eigen ervaringen, de ervaringen van anderen en het gesprek je eigen droom vorm kan geven.

Utrecht in Dialoog is echt een platform om mensen te ontmoeten die je anders niet zo snel tegenkomt en je horizon echt verbreedt.

Je kunt bijvoorbeeld veel lezen over hoe eenzaamheid beleefd wordt, maar als je mensen spreekt die eenzaamheid ervaren snap je pas echt wat het betekent.


In de wijk Noordoost hebben we veel dialoogtafels gehad in Griftsteede. Bijvoorbeeld over gezonde voeding. We gaan nu elke vrijdag ochtend om 10.00 online op ZOOM via Utrecht in Dialoog om een buurtdialoog te organiseren. Dit is voor jong en oud. Je kunt je aanmelden via de website en dan krijg je instructies hoe je online mee kan doen. Mocht je dit moeilijk vinden is er altijd ‘ZOOM-hulp’. Tot nu toe lukt het iedereen om deel te nemen.
 
Eerst was ik sceptisch, kan je wel een goed gesprek voeren online? Maar het werkt goed! Je voelt je alsnog verbonden met elkaar. Het enige wat ik af en toe mis is het persoonlijke gesprekje achteraf. Maar dit komt weer als we elkaar weer in het echt mogen ontmoeten aan een dialoogtafel.
 
Mijn wens voor de wijk Noordoost is het realiseren van meer buitensportgelegenheden in de buurt. Niet alleen nu is dat belangrijk, maar ook op lange termijn. Er zijn veel mensen die buiten willen wandelen en sporten. Onze wijk is prachtig. Mooie groene rondjes kunnen maken, even een paar oefeningen op een buitenfitnesstoestel doen, brede paden waar we elkaar (voor nu op gepaste afstand) kunnen groeten. Het bewegen blijft belangrijk! Ik hoop op meer ruimte voor het buiten samen kunnen sporten.

Interview Fleur van IJperen

Foto