Wildestadscafe Samen kunnen we één groot park zijn.

Martine Sluijs, Stadmaker Gezonde leefomgeving en Parkmaker en Initiatiefnemer van onder andere de ‘Vertraagde Stad’ en Zusterparken is gastspreker bij het Wildestadscafe in mei.
Onze stad is een fascinerende omgeving om in te werken. Er komen zoveel thema’s en vraagstukken samen dat het echt nooit verveelt. Steeds meer mensen willen meedoen, hebben ideeën en know-how om de stad gezond, natuurlijk, ontspannen, leuker en persoonlijker te maken. Wat betekent het als we onze stad en omgeving beschouwen als één parklandschap, waarbinnen we wonen, ons verplaatsen, recreëren en ontmoeten en waar we samen voor gaan zorgen? Dit in het belang van biodiversiteit, klimaatverandering, groenbeleving, gezondheid, beweging en sociale activiteiten (spelen, bewegen, ontmoeten).
Welke grenzeloze ontwikkelingen kunnen we maken die bijdragen aan het sterker maken van het park? Is dit een utopie of realiteit?
Niet alleen groene verbindingen tussen natuur en landschap zijn belangrijk, maar ook de sociale verbindingen (netwerken, communities) zijn van belang om samen een groot park te zijn.
Hoe overschrijden we de grenzen van platteland en stad, zowel fysiek ruimtelijk als burgerbeweging vs kennisinstituut. De stad rukt op moeten we het tegenhouden of het een positieve wending geven door de natuur te incorporeren. Dit kan spanning opleveren tav participatie niveau van de burgers. Partner worden van ‘Groen groeit mee‘, dus een gelijkwaardige partner, kan spanning opleveren ook bij de parkmakers. Hoe grenzeloos zijn en verbindend zijn we, we moeten het nl niet als Green Washing zien. Hoe kunnen we optimistisch blijven en met plezier en voldoende energie doorgaan met onze missie.