Activiteit

Voorjaarsconcert

zondag 11 juni 2023 , 15:00 - 16:45 uur
Illustration

Op zondag 11 juni vanaf 15.30 uur verzorgen wij in de Tuindorpkerk een muzikale middag met bij het orgel passende muziek die in het verleden veel in Utrecht ten gehore werd gebracht. We putten daarbij uit twee bijzondere Utrechtse muziekcollecties: van het Collegium Misicum Ultrajectum (Universiteitsbibliotheek Utrecht) en van Kasteel Amerongen (Het Utrechts Archief) Dat Utrechtse gezelschap was van de 17e tot de 20e eeuw medebepalend voor het Utrechtse muziekleven. In de 18e eeuw waren de adelijke bewoners van Kasteel Amerongen genaratieslang verbonden aan dat Utrechtse muziekcollege. Deze muzikale link staat in het voorjarsconcert centraal. Zeven instrumentalisten Dorien, David & Vrienden laten u kennis maken met muziek uit die twee bijzondere collecties. Die vrienden zijn Gadze, Hans, Hendrik-Jan, Jaël en Noortje.

U kunt luisteren naar composities, waarvan voorzover bekend, geen opnames bekend zijn. En wie was Francesco Zappa? Waarom droeg de Italiaan Ricci  zijn stuk op aan Willem V, stadhouder van de Republiek der Verenigde Nederlanden? Hoe komt de Kroaat Jarnovic terecht in Kasteel Amerongen? De muziek- en cultuurhistoricus Joris van Son zal hier interessante dingen over vertelen Hij neemt u mee op ontdekkingsreis door het muziekleven van de 18e eeuw in de provincie Utrecht.
Het programma laat u genieten waarvan men destijds genoot. Een heuse verkenning van gevarieerde muziek uit die tijd met de nodige afwisseling. Er staan stukken van Händel, Zappa, Ricci, Mahaut, Sacchini en Giornovichi op het programma. In wisselende samenstelling zullen orgel, klavecimbel,twee violen, altviool, cello en violone (contrabas) met hun bespelers het concert tot een ware belevenis maken. Zij opereren die dag tezamen onder de naam  Dorien, David & Vrienden.

Er wordt geen entree geheven; vrijwillige bijdragen zijn zeer welkom en vormen een belangrijk deel van ons budget.
Alles mede mogelijk gemaakt door: Het Initiatievenfonds van onze stad, Het Prins Bernhard Cultuurfonds en het cultuurfonds Elise Mathilde

Locatie
Tuindorpkerk
Kosten
Gratis
Deel dit: