Activiteit

Onthulling gierzwaluwnestkasten en uitreiking insectenhotels aan sp

donderdag 4 juni 2020   |   16:00 - 16:30 uur   |  

In Lauwerecht Utrecht zijn veel gebouwen gesloopt en vervangen door nieuwbouw waardoor een deel van de gierzwaluwnesten zijn verdwenen. Op één van de nieuwe gebouwen en een bestaand gebouw zijn vrijdag 1 mei 2020 gierzwaluwnestkasten succesvol geplaatst. Er is nu één fraaie gigantische silhouette van een gierzwaluw op de muur van zorginstelling Amerpoort aan de Oudlaan 269 in Utrecht gerealiseerd. Daarnaast is een kleine silhouette op de muur van Mitros opgehangen op de hoek van Verenigingdwarsstraat / Goeman Borgesiuslaan.

Op 4 juni om 16 uur is de officiële onthulling door wijkwethouder Linda Voortman van de enorme gierzwaluw silhouette bij Amerpoort. Ook zal zij na de onthulling aan de winnaars van de buurtspeurtocht een insectenhotel uitdelen. In verband met de restricties rondom covid 19 zijn helaas alleen genodigden op de locatie welkom.

Buurtspeurtocht: win een insectenhotel
Gierzwaluwen leven voornamelijk van insecten. Om buurtbewoners bewust te maken van de aanwezigheid en van het nut van gierzwaluwen maar ook van andere vogelsoorten, dieren en het belang van natuur in onze buurt is dit project gerealiseerd. De Van der Hoevenkliniek heeft, naast de gierzwaluwnestkasten, ook 20 insectenhotels gemaakt die kunnen gewonnen worden door kinderen (tot 12 jaar) met een buurtspeurtocht mede mogelijk gemaakt door Utrecht Natuurlijk.

De winnaars van de quiz krijgen na het doen van de speurtocht (en het inleveren van hun quizformulier) op 3 juni na 17.00 bericht over de locatie van de prijsuitreiking.

Over het insectenhotel
In de gaten en kieren van een insectenhotel vinden vele kleine beestjes een woonplek, denk aan lieveheersbeestjes,spinnetjes of gaasvliegen. Of het is een plek om een nest te maken. Zo kun je kleine wilde bijtjes af en aan zien vliegen met stuifmeel of bijv. stukjes blad tussen de pootjes. Ze maken dan broedkamertjes. Hierin leggen ze voedsel en een eitje. Als de larve dan uit komt heeft hij meteen te eten! Kleine beestjes zijn een belangrijke schakel in de natuur. Ze helpen bij de bestuiving, ruimen natuurlijk afval op of zijn zelf weer het voedsel voor, bijvoorbeeld, de gierzwaluw.

Online de opening en uitreiking volgen, dat kan!
Volg de onthulling en uitreiking online op 4 juni om 16.00 via ZOOM: https://zoom.us/j/92189795545

Dit project is mede mogelijk gemaakt door: het Initiatievenfonds, Gemeente Utrecht, K.f. Hein Fonds, Vogelbescherming Nederland, Utrecht Natuurlijk en Gierzwaluwbescherming Nederland, Collé Nederland Nieuwegein (2 x hoogwerkers), Griftpark (hooi), Yumeko (veren). De tekening van de silhouette is beschikbaar gesteld door Gemeente Zwolle, Vogelpark Avifauna en Vogelbescherming Nederland.

Contact:

bewonersplatform Staatslieden & Lauwerecht - info@thesocialfirm.nl
Initiatiefnemer: Kerstin Steinhart - 06 272 372 32 - vogelkastenutrecht@gmail.com

Documenten