Frans van den Berg

vr 27 november 2020 13:31
Voordorp in de uitverkoop met een fout bouwproject.
Al 8 jaar staat het voormalig restaurant aan de Aartsbisschop Romerostraat leeg. Meerdere bewoners initiatieven zijn er geweest om het gebouw een buurtfunctie te geven. Zo is er in 2015 een uitgebreide enquête geweest in de wijk met het resultaat de wens van de bewoners het gebouw een buurtfunctie te geven. De eigenaar de fam. Stigter en gemeente hebben daar niets mee gedaan en het gebouw verder laten verslonzen. In 2019 is er weer het gesprek geweest door bewoners met gemeente om hier wat aan te doen. Maar het bleef stil tot nu toe.
De gemeente heeft nu toestemming geven aan de fam. Stigter en Kinderdagverblijven Utrecht BV de mogelijkheden te onderzoeken om het gebouw plat te gooien en een torenflat van 8 verdiepingen, hoger dan alle eerdere bouw in de wijk, neer te zetten voor 70 woningen waarvan 82% in de vrije sector gaat. Woningnood is een belangrijk probleem maar hier lijkt het er sterk op dat geld verdiend gaat worden door gebruik te maken van het woningnoodprobleem om dit project er door te jagen. Zelfs als dit tegen eigen bestaand beleid van de gemeente in gaat.
De realisatie van het project moet worden binnengehaald met oneigenlijke argumenten : “De buitenruimte krijgt een groene kwaliteitsimpuls”, “zal het grondgebruik worden geoptimaliseerd”, “vooral ingezet gaat worden op sociale en midden huurwoningen” , “een einde gemaakt aan jarenlange leegstand”. “De toegang van Ons Buiten is nu verstopt, het project vergroot de samenhang tussen de parken en omliggende buurten”.
Een gotspe! Een gebouw van 8 verdiepingen op zo’n klein oppervlak levert geen groene kwaliteitsimpuls, Hoezo vooral ingezet op sociale huurwoningen, die maken slechts 18% uit van het voorstel. En de jarenlange leegstand is veroorzaakt door de fam. Stigter zelf door met leegstand te speculeren, dat nu beloont lijkt te worden.
Het is ronduit obsceen de argumentatie te lezen voor dit project, dat “gaat zorgen voor samenhang tussen de parken en relatie met de omliggende buurten”. En hoe edel is het dat de buurt tijdelijk het gebouw mag gebruiken als buurtvoorziening. Al die 8 jaren lang heeft de fam. Stigter tegengewerkt het gebouw een buurtfunctie te geven.

De voorgenomen ontwikkeling is in strijd met de beheersverordening, artikel 3.1. Gronden en bestaande bouwwerken mogen alleen gebruikt worden volgens bestaand gebruik en mogen bestaande bouwwerken alleen vervangen worden door bouwwerken van dezelfde afmetingen op dezelfde locatie. En wat doet de gemeente? Het college is geen voorstander …er klinkt een grote maar.
Laat het college zich na 8 jaar manipuleren door speculanten met aanbod van sociale huurwoningen? De bewoners van Voordorp kennen het belang van sociale huurwoningen maar weten ook dat het toenemend tekort aan sociale huurwoningen veroorzaakt wordt door woningcorporatie Portaal die bij vertrek van een huurder van een sociale huurwoning de woning in de verkoop doet. Misschien kan de gemeente daar eens aandacht aan schenken.
Bewoners van Voordorp willen dat gemeente met respect omgaat met de bestaande groene omgeving. Daar is niet voor niets regelgeving voor gemaakt om dat te beschermen. Laten we samen zorgen dat Voordorp een prettige woonomgeving blijft.