Dit project is afgerond
Project

Gierzwaluwnestkasten en insectenhotels plaatsing 1 mei

Geplaatst op 5 maart 2020, 20:21 uur

In april komen de gierzwaluwen Nederland binnen. De gierzwaluw komt speciaal hierheen om te broeden. Ze zijn heel honkvast en keren terug naar hetzelfde nest. Jonge vogels gaan op zoek naar een geschikte broedplaats voor dit jaar of alvast voor volgend jaar. Je kunt van eind april tot in juni zoekende gierzwaluwen bij nestkasten zien. Tot half juli zijn gierzwaluwen druk bezig met het grootbrengen van de jongen. Een paar dagen nadat de jongen zijn uitgevlogen vliegen ze weer naar Afrika. Ze zijn goed te herkennen aan hun gevorkte staart en sikkelvormige vleugels. Op warme zomeravonden scheren ze als acrobaten door de lucht luidkeels ‘sri sri’ roepend.

 

Toelichting

Op 1 mei komen er op de muur van borginstelling Amerpoort (Oudlaan 269 in Utrecht) ruim 70 Gierzwaluwnestkasten in de vorm van een silhouette van een gierzwaluw. Amerpoort zorgt voor een geluidsinstallatie met lokgeluiden. Daarnaast komen er 150 meter verderop, 10 Gierzwaluwnestkasten ook in de vorm van een Gierzwaluw op een muur van Mitros (hoek van de Goeman Borgesiuslaan/ Verenigingdwarsstraat). De nestkasten zijn gefinancierd door donaties uit het Initiatievenfonds van de gemeente Utrecht en giften van Gierzwaluw Nederland, KFHeinfonds en het IJsvogelfonds van de Vogelbescherming.

Dit project is een samenwerking met de Van der Hoeven Kliniek in de buurt Lauwerecht. Zij zagen de planken voor de nestkasten en timmeren ze in elkaar. Twee medewerkers van Amerpoort hangen de Gierzwaluwnestkasten op. Twee hoogwerkers zijn beschikbaar gesteld door Colle Nederland. Mitros heeft een eigen hoogwerker voor het ophangen van de tien gierzwaluwnestkasten.

Ook worden er insectenhotels gemaakt en geplaatst in de buurt. In de gaten en kieren van een insectenhotel vinden vele kleine beestjes een woonplek, denk aan lieveheersbeestjes, spinnetjes of gaasvliegen. Of het is een plek om een nest te maken. Zo kun je kleine wilde bijtjes af en aan zien vliegen met stuifmeel of bijv. stukjes blad tussen de pootjes. Ze maken dan broedkamertjes. Hierin leggen ze voedsel en een eitje. Als de larve dan uit komt heeft hij meteen te eten! Kleine beestjes zijn een belangrijke schakel in de natuur.  Ze helpen bij de bestuiving, ruimen natuurlijk afval op of zijn zelf weer het voedsel voor, bijvoorbeeld, de gierzwaluw.

Dit project is mede mogelijk gemaakt door: het Initiatievenfonds Gemeente Utrecht K.F. Hein Fonds Vogelbescherming Nederland, Utrecht Natuurlijk, Gierzwaluwbescherming Nederland, Collé Nederland Nieuwegein (2 x hoogwerkers), Griftpark (hooi) en Yumeko (veren). De tekening van het silhouette van de gierzwaluw is beschikbaar gesteld door Gemeente Zwolle, Vogelpark Avifauna en de Vogelbescherming Nederland.

Doelgroep
Kinderen, 0-11 jaar, Jongeren, 11-22 jaar, Volwassenen, Senioren
Klaar
Documenten
Deel dit: