Bericht

Speurtochten in de stad: niet alleen voor kinderen!

Geplaatst op 25 november 2021, 10:21 uur
Illustration

Geocaching is een activiteit waarvan ik het bestaan wel kende, maar die ik nog nooit heb uitgeprobeerd. En dat terwijl het een perfecte combinatie vormt van wandelen, vaak in de natuur en je hersens gebruiken om puzzels op te lossen. En als je samen met iemand op zo’n spannende speurtocht gaat is het nog gezellig ook!
Bij geocaching ga je gewapend met je telefoon op zoek naar een schat: de cache. Dat is ook letterlijk iets dat verstopt is. Je krijgt de coördinaten die je op je telefoon kunt invoeren, je gaat op zoek en als je de schat gevonden hebt kun je in het logboek dat in iedere schat aanwezig is optekenen wanneer de schat gevonden is en door wie. Je kunt vooraf wat gegevens over je schat vinden, bijvoorbeeld hoe groot die ongeveer is. Soms zitten er spulletjes in die je kunt ruilen voor andere dingen.

Op het moment dat ik dit schrijf heb ik het nog steeds niet uitgeprobeerd, maar dat ga ik zeker binnenkort een keer doen. En ik weet nu hoe het werkt, dus kan ik het jullie alvast vertellen.
Een handige site hiervoor is Geocaching in en rond Utrecht. Daar vind je alle informatie over wat geocaching is, hoe je het doet en wat leuke speurtochten in en rond onze stad zijn.
Volg deze stappen als je het eens wil proberen:
-    Maak een geocaching account aan en log in.
-    Je komt nu op een pagina waarop je speurtochten kunt zoeken. Dat kan een bepaalde speurtocht zijn, of je kunt bijvoorbeeld zoeken naar speurtochten in je buurt of in een andere stad.
-    Klik op een speurtocht die je leuk lijkt. Je krijgt er dan meer informatie over, plus de coördinaten van de schat.
-    Het handigste is om de geocaching app uit de playstore/app store te gebruiken en daar de gegevens van de speurtocht die je wilt gaan maken in te downloaden.
-    Ga zoeken!
Een leuke eerste kennismaking is de stadswandeling Utrecht. Het is een wandeling van ongeveer 5 km, waarbij de drukke winkelplekken gemeden worden. Bij ieder ‘waypoint’ van de wandeling zult je in de buurt van het gegeven coördinaat een tekst kunnen vinden. Vul van de ontbrekende zin het juiste woord in, en noteer de letter op de positie 'X'. Neem van de gevonden letter de letterwaarde . Met de cacheformule van het laatste waypoint kun je uiteindelijk de locatie van de cache berekenen.

Bijv.: in de beschrijving staat staat "Z = {Hier staat een _ X _ _ _ .}". Op de locatie zie je op een bordje staan: 'Hier staat een kroeg'. De gezochte letter is dus R, en dus wordt de waarde voor Z daarmee 18.

Het eerste waypoint is de Inktpot. Dat is het voormalige hoofdkantoor van de Nederlandse Spoorwegen.
A = {Zij Streden en _ _ _ _ _ _ X _ _ _ }
Je zoekt dan dus bij of op de Inktpot naar de tekst: ‘zij streden en …..’.

Op de Geocaching in en rond Utrecht site staan nog meer leuke speurtochten. Als je er eenmaal mee begint, ben je verkocht, schijnt het. Veel plezier en veel succes!